Nieuws/Binnenland
2228484
Binnenland

Blok naar Indonesië

Stef Blok

Stef Blok

Den Haag - Nederland gaat intensiever samenwerken met Indonesië op het gebied van terreurbestrijding en cyberveiligheid. Daarom brengt minister Blok (Buitenlandse Zaken) komende week een tweedaags bezoek aan Jakarta en Soerabaja. In de laatste stad bezoekt Blok een kerkje waar vorig jaar een bloedige zelfmoordaanslag plaatsvond.

Stef Blok

Stef Blok

Blok spreekt in hoofdstad Jakarta met ambtgenoot Marsudi, onder meer over vredesmissies en de VN-Veiligheidsraad, waar Indonesië volgend jaar het stokje van Nederland overneemt als tijdelijk lid.

Praten met Wibi Soerjadi

Ter voorbereiding op het bezoek spreekt Blok donderdag met Nederlanders met Indonesische wortels, zoals Wibi Soerjadi. De VVD-bewindsman wil van hen weten hoe zij de band met Indonesië zien en hoe Nederland beter zou kunnen samenwerken. Ook Blok heeft familiebanden in Indonesië, net als premier Rutte. De relatie tussen Nederland en de voormalige kolonie kent geregeld strubbelingen, zoals recent nog over de Nederlandse scheepswrakken in de Javazee.

Pluspunten zijn er ook, zoals de handelsrelatie. Eind 2016 hield Rutte als eerste Nederlandse premier ooit een toespraak in het parlement. Het kabinet bood officieel excuses aan voor de doden die door Nederlands toedoen vielen tijdens de dekolonisatie.