Nieuws/Binnenland
2228502
Binnenland

Minister Grapperhaus bij De Telegraaf na aanslag

Vuist tegen intimidatie

Minister Grapperhuis met Paul Jansen op de redactie.

Minister Grapperhuis met Paul Jansen op de redactie.

AMSTERDAM - Aanslagen als die tegen De Telegraaf raken het fundament van onze vrije samenleving. Daarom moeten journalisten beter beschermd worden. Zowel tegen intimidatie door de onderwereld als in onderzoeken van justitie. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beloofde extra maatregelen tijdens een bezoek aan De Telegraaf.

Minister Grapperhuis met Paul Jansen op de redactie.

Minister Grapperhuis met Paul Jansen op de redactie.

Grapperhaus kwam poolshoogte nemen na de aanslag op De Telegraaf. De aanblik van de schade aan het pand was een klap in het gezicht, ervoer de minister. Hij stak de redactie een hart onder de riem: „Journalisten die met bescherming moeten rondlopen, dat staat haaks op hoe we met zijn allen willen dat onze maatschappij functioneert.”

Hij sprak ook met de hoofdredacteuren van De Telegraaf, Panorama en Nieuwe Revu. Het gebouw waar die twee bladen worden gemaakt, was vorige week doelwit van een aanslag.

Betere bescherming

Grapperhaus wil werk maken van betere bescherming en hulp van politie en justitie na bedreigingen van journalisten. Hij praat er volgende week over met journalistenvakbond NVJ. Grapperhaus vindt ook dat politie en justitie zelf terughoudend moeten zijn in onderzoeken naar journalisten.

„Alleen in uitzonderlijke gevallen als terrorisme hoeft een journalist bronnen bekend te maken”, zei hij. Dat geldt ook in het rijksrechercheonderzoek naar het lek rond de burgemeestersbenoeming in Amsterdam.