Nieuws/Binnenland
2228740
Binnenland

LIVE

’Holleeder wist dat Endstra met politie sprak’

Rechtsbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtsbanktekening van Willem Holleeder.

AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra uit de weg laten ruimen omdat die met de politie sprak. Dat verklaarde Astrid Holleeder donderdag als getuige in het proces tegen haar broer. De rechtbank is donderdagmiddag begonnen aan de bespreking van het dossier over de moord op Endstra. Holleeder is eerder veroordeeld voor het systematisch afpersen van de vastgoedman. Die straf heeft hij uitgezeten.

Rechtsbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtsbanktekening van Willem Holleeder.

Verslaggever Saskia Belleman volgt de zaak live via Twitter, vanaf 10.00 uur vanuit de rechtbank op Schiphol. Volg onderaan dit artikel haar updates.

’Hij wist het’

Endstra werd op 17 mei 2004 in de buurt van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. In de periode daarvoor voerde Endstra in het geheim een reeks gesprekken met de politie, onder meer over de afpersing door Holleeder. Hoe Holleeder daarachter is gekomen, weet Astrid niet. „Maar hij wist het”, aldus de getuige. Volgens haar was het Holleeders grote angst dat Endstra met de politie zou praten.

De verklaringen van Endstra werden bekend als ’de achterbankgesprekken’, omdat ze werden afgenomen op de achterbank van een auto.

Holleeder ontkent een rol bij de dood van Endstra, die werd gezien als de ’bankier van de onderwereld’. Vele grote criminelen stalden enorme sommen geld bij hem. Holleeder schildert Endstra al een tijdlang af als een topcrimineel. Hij zou ook moordopdrachten hebben uitgegeven en zich als een sultan in de Amsterdamse onderwereld voortbewegen.

Akkoordje

Een mogelijk corrupte officier van justitie met wie Holleeder het op een akkoordje wilde gooien, was donderdag voor de rechtbank aanleiding om de strafzaak tegen de crimineel even achter gesloten deuren voort te zetten. Astrid Holleeder roerde de kwestie aan, en zei dat haar broer op zijn sterfbed na zijn hartfalen met die officier van justitie wilde spreken over een deal van 100 miljoen. Ze weigerde de naam te noemen. ,,Ik wil geen schietschijf worden.”

Dat accepteerde de verdediging van Holleeder niet. Advocaat Sander Janssen eiste dat Astrid duidelijkheid zou geven over de OvJ die Holleeder volgens haar in zijn zak zou hebben. Holleeder reageerde zelf ook gebeten. Hij beschuldigde zijn zus van het verkondigen van leugens, en ontkende dat hij voortdurend buiten schot bleef in allerlei zaken omdat corrupte agenten en de OvJ hem hielpen. ,,Op een bepaald moment moet het ophouden met de leugens. Als zij weet wie die OvJ zou zijn, dan moet ze het zeggen.”

Na aandringen van Janssen besloot de rechtbank de deuren te sluiten, zodat Astrid zich wellicht vrijer zou voelen om de naam te noemen.

Confrontatie

Het getuigenverhoor van Astrid Holleeder ontaarde eerder op de dag in een stevige confrontatie tussen de Astrid en Willem Holleeder. Broer en zus raakten verwikkeld in een ruzie, waarin Holleeder zijn zus „een fantast, een leugenaar en een parasiet” noemde. Op haar beurt beet Astrid hem toe dat hij voor zes moorden terechtstaat. „Dat is genoeg, jongen. Genoeg voor levenslang.”

Zij opende ook de aanval op Holleeders advocaat Sander Janssen. Astrid zei onder meer dat ze „helemaal klaar” is met Janssen. Aanleiding voor haar heftige aanval zou het feit zijn dat Astrid foto’s kreeg toegestuurd van haar kleinkinderen, vermoedelijk bij wijze van dreigement. Janssen moet weten dat dat is gebeurd, aldus Astrid.

Astrid is een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer. Zij heeft gesprekken met haar broer heimelijk opgenomen, om bewijs tegen hem te verzamelen. Naast Astrid is ook zus Sonja getuige in het proces. Astrid zei donderdag dat haar broer veel meer op zijn geweten heeft dan waarvoor hij terechtstaat.

Van Hout

De rechtbank besprak donderdag eerst het dossier rond de liquidatie van Holleeders vroegere ’bloedgabber’ Cor van Hout. Astrid Holleeder heeft over deze moord belastende verklaringen afgelegd. Sonja Holleeder was de partner van Van Hout, die op 24 januari 2003 werd doodgeschoten. Ook Van Houts vriend Robert ter Haak werd toen dodelijk getroffen.

Tijdens het verhoor raakte Astrid Holleeder geregeld zeer geëmotioneerd en geagiteerd. Zij voelt zich geïsoleerd, gewantrouwd en niet gesteund, ook niet door justitie. Haar motivatie om te getuigen is haar overtuiging dat het moorden moet stoppen, zo heeft zij bij herhaling aangegeven.

De rechtbank bepaalde donderdag dat het voorarrest van Willem Holleeder blijft gehandhaafd. Zijn advocaten hadden om opheffing van dat voorarrest gevraagd, omdat volgens hen het bewijs tegen Holleeder in die zaak ontbreekt.