Nieuws/Binnenland
2228788
Binnenland

Groep de Mos wil marktconforme verkoop

’Stekker uit deal op Noordeinde’

DEN HAAG - Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de stekker wordt getrokken uit de schimmige vastgoeddeal op het Noordeinde. De grootste partij van de hofstad wil dat het kapitale pand naast paleis Noordeinde marktconform wordt verkocht aan de hoogste bieder.

Het rijksmonument, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, wordt anti-kraak bewoond door de bekende tassenontwerper Omar Munie die het voor 1,7 miljoen euro mag hebben van de gemeente. Het bedrag ligt volgens experts beneden de taxatiewaarde.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil weten of de financiering al rond is of dat de gemeente nog onder de verkoop uit kan en onder welke voorwaarden. „Het kan niet zo zijn dat Haagse ondernemers en burgers tekort wordt gedaan door een dergelijke voorkeurverkoop”, zegt raadslid Ralf Sluijs. „Los van of het nou Omar Munie betreft of iemand anders, we willen dat dit nooit meer gebeurt.”

De partij dient vandaag schriftelijke vragen in en vraagt in navolging van onder andere het CDA om openbaarheid van het achtergehouden taxatierapport. Ook wil de partij weten hoe het kan dat de koper al anderhalf jaar bezig is om de financiering rond te krijgen en of er onderzoek is gedaan naar de bedrijfsvoering voordat het pand aan Munie werd aangeboden.

De vragen komen te liggen op het bordje van VVD-wethouder Revis, die het ’hoofdpijndossier’ na het vertrek van de gedecimeerde Haagse Stadspartij (HSP) in de maag gesplitst kreeg van Joris Wijsmuller. Revis liet deze week via zijn woordvoerder weten dat er ’geen enkele aanleiding is geweest om niet mee te werken aan de constructie met Munie’ en dat de overdracht in augustus zal plaatsvinden.

Hiermee komende de liberalen ineens lijnrecht tegenover coalitiepartner Hart voor Den Haag-Groep de Mos te staan. Vóór de collegewissel vond de VVD nog dat verkoop van het pand openbaar aanbesteed moet worden en het taxatierapport openbaar moest worden gemaakt.

Volgens onderneemster Yvonne Litz, die onlangs een hoger bod heeft uitgebracht op het statige herenhuis, is het aan de politiek om openheid over de heikele kwestie te krijgen. Hét gezicht van de gerenommeerde sigarenzaak La Casa del Habano The Hague heeft een advocaat in de arm genomen om duidelijkheid te krijgen over de deal. „Het is een absurde situatie dat wij als Haags bedrijf een kort geding tegen onze eigen gemeente aan moeten spannen om een taxatierapport in handen te krijgen”, aldus Litz.

Omar Munie, die wil verhuizen omdat hij op de oude locaties uit zijn jasje zou zijn gegroeid, wil niet per telefoon of mail reageren op vragen over de koopprijs, de financiering en de overdracht van het pand.