Nieuws/Binnenland
2228896
Binnenland

’Groot voorrecht om stadgenoten te mogen dienen’

Halsema: blij, trots en nederig

AMSTERDAM - Femke Halsema noemt het een voorrecht om aan de slag te gaan als burgemeester van Amsterdam.

„De gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten mij voor te dragen als burgemeester van Amsterdam. Dat maakt me blij, trots en nederig”, zegt de voormalig GroenLinks-leider in een verklaring. „Het is een groot voorrecht om mijn stadgenoten de komende jaren in deze rol te mogen dienen.”

Halsema wordt waarschijnlijk in de zomer geïnstalleerd. De tijd tot haar formele benoeming door het kabinet zegt ze te gaan gebruiken om zich voor te bereiden op haar nieuwe verantwoordelijkheid. „Met alles wat ik kan bieden zal ik me inspannen om burgemeester van alle Amsterdammers te zijn”, aldus Halsema.

De gemeenteraad besloot haar woensdagavond voor te dragen, na urenlange geheime beraadslagingen. Zij wordt de opvolger van burgemeester Eberhard van der Laan, die op 5 oktober overleed. Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad.

De GroenLinks-coryfee was jarenlang een gezichtsbepalende politica in Den Haag. Tussen 1998 en 2010 zat Halsema in de Tweede Kamer, vanaf 2002 als fractievoorzitter.