Nieuws/Buitenland
2228920
Buitenland

Halve finale valt samen met NAVO-top, feestdag en festival

Belgische politie vreest halve finale WK

BRUSSEL - De Belgische politie maakt zich grote zorgen over de werkdruk wanneer het nationale voetbalelftal, de Rode Duivels, naar de halve finale doorstoomt op het WK. De halve finale van 11 juli valt in België samen met een NAVO-topconferentie in Brussel, de Vlaamse ’nationale’ feestdag met tal van evenementen, en een popmuziekfestival in het Waalse Dour, waar jaarlijks vele tienduizenden mensen op af komen.

Een bijkomstig probleem van de NAVO-top is dat er 11 juli protesten verwacht worden. De Amerikaanse president Trump is er namelijk ook, samen met 28 andere staatshoofden en regeringsleiders die beveiligd moeten worden. Eén ’topdag’ van de NAVO vergt de inzet van 2000 politiemensen.

„Wij zijn eigenlijk niet klaar voor zo’n dag”, zei een zegsman van een politievakbond tegen Het Laatste Nieuws. Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jambon noemt de naderende dag in juli „een oefening zonder weerga, een van de meest complexe (dagen) ooit.” De politie vreest dat de halve finale menigtes op de been brengt, die de wedstrijd buiten kijken en de uitslag mogelijk op straat gaan vieren.

De elfde juli zal voor de politie misschien minder zwaar zijn, wanneer de Rode Duivels donderdag (28 juni) van Engeland winnen. Dan spelen de Belgen na de kwartfinale, die ze dan wel moeten winnen, de halve finale op 10 juli.