Nieuws/Binnenland
222971
Binnenland

Fort Oranje legt zich neer bij sluiting

RIJSBERGEN - De beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen gaat definitief dicht. Eigenaar Cees Engel heeft besloten dat hij het gevecht met de overheid beu is. De campingbewoners krijgen donderdag een brief dat het vakantiepark al op 3 juli sluit, laat hij weten.

De gemeente Zundert kondigde twee weken geleden aan dat de camping op 4 augustus dicht moet vanwege een onhoudbare situatie: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

De eigenaar toonde zich destijds nog strijdbaar en wilde de sluiting aanvechten. De bezwaartermijn tegen de sluiting duurt tot en met vrijdag. De gemeente heeft ook van enkele campingbewoners protesten ontvangen.

De verpauperde camping stond dit jaar extra in de aandacht door een goedbekeken SBS6-serie over de schrijnende situatie van de bewoners. Eigenaar Cees Engel denkt dat de overheid de camping bewust in een kwaad daglicht heeft gesteld om sluiting af te kunnen dwingen. De overheid heeft de situatie volgens hem bewust laten escaleren.

Falend sociaal beleid

Engel zeg dat zijn inkomsten flink zijn gedaald. „Fort Oranje was een last resort voor hulpbehoevenden. Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur. Fort Oranje is een symptoom van falend sociaal beleid van gemeenten en ook de minister. De overheid keek weg terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer.”

Stank voor dank

Jan Engel, zoon van eigenaar Cees, bevestigt het relaas donderdagochtend vroeg telefonisch tegenover De Telegraaf. „Mijn vader wordt weggezet als iemand die misbruik maakt van mensen, maar het is overheid die verantwoordelijkheden laten liggen. Steeds vingen we mensen op waar gemeenten als Rotterdam of Breda van af wilden. De sluiting zien we als stank voor dank voor de verantwoordelijkheden die we jarenlang geprobeerd heben te nemen.”

Wat exact met camping Fort Oranje gaat gebeuren, weet Engel niet. „De gemeente kondigde aan het park te gaan saneren. Ik vraag me af hoe ze dat zonder gecommuniceerd plan wil gaan doen. Ze doen maar. Wij gaan nu echter helemaal dicht. Zo staan we er nu in. Misschien is er iemand die een mooi park wil kopen...”

Bewoners

Voor de bewoners van de camping die wilden blijven is de mededeling van Engel een fikse tegenvaller. Zij zullen op korte termijn van het park af moeten. Engel: „De gemeente heeft medegedeeld dat niemand op straat komt te staan. Dat wordt nog een behoorlijke opgave.” Met een sarcastische toon: „Ik wens de gemeente daarbij veel succes.”