Nieuws/Binnenland
223099795
Binnenland

Experts: basisscholen langer dicht rond Kerstmis

Amsterdam - Coronadeskundigen zijn bezorgd over het hoge aantal coronabesmettingen onder kinderen van 5 tot 14 jaar. Afgelopen week waren er in de leeftijd tussen 5 en 9 jaar bijna 9500 coronagevallen, bleek dinsdag uit de nieuwe RIVM-weekcijfers. Dat is een stijging van 85 procent.

Bij kinderen boven de 10 jaar steeg het aantal coronagevallen met 76 procent. Liefst 120 scholen waren afgelopen periode een week dicht, aldus de Algemene Vereniging Schoolleiders. De helft van alle scholen stuurde één of meer klassen naar huis.

’Virusfabriekjes’

„Het langer dichthouden van basisscholen rond kerst is een effectieve manier om het virus onder controle te houden”, zegt immunoloog Ger Rijkers in het AD. „Kinderen zijn virusfabriekjes en besmetten behalve elkaar ook volwassenen.”

Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) verwacht dat deze vraag komende weken zeker door het OMT besproken gaat worden.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans stelt dat duidelijk is dat kinderen een behoorlijke bijdrage leveren aan de coronabesmettingen. „Als we met het huidige pakket geen daling zouden zien, gaan we kijken wat er verder mogelijk is.”