Nieuws/Binnenland
2231262
Binnenland

Ouders en leerlingen ’gek van het wachten’

School belt vmbo’ers over hiaten in examens

Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) staat de pers te woord bij het VMBO in Maastricht.

Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) staat de pers te woord bij het VMBO in Maastricht.

MAASTRICHT - VMBO Maastricht belt donderdag nog alle ouders van de 354 leerlingen die mogelijk hun schoolexamens over moeten doen. Ze worden geïnformeerd over de uitkomsten van het rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit wordt duidelijk in welke vakken hiaten zitten. Donderdag kan nog niet duidelijk worden gemaakt wat je precies moet inhalen en op welke manier, zei een woordvoerder van de school.

Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) staat de pers te woord bij het VMBO in Maastricht.

Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) staat de pers te woord bij het VMBO in Maastricht.

De docenten zijn nu bezig vast te stellen wat iedere leerling moet doen om alsnog het schoolexamen te kunnen halen. Dat krijgen ze uiterlijk maandag persoonlijk te horen, aldus de woordvoerder.

„We laten je zo snel mogelijk weten wat je precies nog moet inhalen”, liet VMBO Maastricht later donderdagmiddag in een mail aan de leerlingen weten. „Morgen krijg je van de school een mail wanneer je naar school kunt komen om dit met ons te bespreken.”

Telefonisch bericht

„Vanmiddag heb je van ons telefonisch bericht gekregen over wat de onderwijsinspectie voor hiaten heeft aangetroffen in de schoolexamens”, schrijft het Team VMBO Maastricht. „Het betekent niet automatisch dat je al deze onderdelen nog moet inhalen. In opdracht van de minister is door het College van Bestuur een examencommissie ingesteld die gaat bepalen welke onderdelen daadwerkelijk ingehaald moeten worden en hoe we dat gaan aanpakken.”

De school belooft leerlingen bij het inhalen van werk te gaan helpen. Daarvoor hebben leerlingen tot januari de tijd. VMBO Maastricht praat inmiddels met vervolgopleidingen, zodat leerlingen daar na de vakantie alvast aan kunnen beginnen.

’Gek van het wachten’

Intussen worden veel ouders zijn„gek van het wachten” op de uitslag. Volgens advocaat Wouter Geertsen uit Maastricht was hun vertrouwen in de school al „gigantisch beschadigd. Mensen zijn radeloos. Dat mensen kwaad zijn, begrijp ik heel goed.”

„Het geduld is op”, zei een van de ouders donderdag. „Eerst zouden we uiterlijk dinsdag, toen werd het woensdag iets horen van de school”, aldus Hugo Warnier uit Eijsden. „Nu zeggen ze maandag. Mijn dochter heeft geen zin meer om nog verder te leren.” Ouder Marieke de Bruijn zegt dat veel ouders in paniek zijn. „Ik ben bang dat dit uit de bocht vliegt.”

„De kinderen worden hartstikke gek”, weet Warnier. „Ze balen, zijn aan vakantie toe. Een vakantie die ze niet krijgen. En dat ervaren ze als straf.”

Leraren van andere scholen bieden hulp aan bij de begeleiding van leerlingen, om hen voor te bereiden op de proefwerken en toetsen die ze alsnog moeten doen. „Heel goed bedoeld, maar de kinderen kunnen niet ontspannen. Het is voor hen één grote misère.”

De Bruijn ziet in de groepsapp van zo’n honderd gedupeerde ouders dat ze er niets van begrijpen. „Het duurt en het duurt en het duurt”, zegt ze. „Mensen willen het nu weten. Ze hebben vakanties geboekt. Ouders en leerlingen fokken elkaar op.”

„Bij VMBO Maastricht kloppen al jaren dingen niet. De inspectie zag al die tijd niet wat wij ouders wél constateerden. Door de schoolleiding werd stelselmatig ontkend dat er achterstanden waren. Mijn zoon kreeg een 8 voor een spookvak, dat nooit gegeven is en niet eens bestáát. Veel ouders zijn in paniek.”

Ook bij andere ouders komt „de stoom uit de oren”, valt af te lezen uit commentaren op social media. Sommigen spreken van een „nachtmerrie.”

Debat volgende week

Het debat in de Tweede Kamer over het debacle op het VMBO Maastricht wordt niet meer deze week gehouden. De hele Kamer steunde donderdag een voorstel van Paul van Meenen (D66) om de kwestie niet meer op de late donderdagavond, maar volgende week te bespreken.

De Kamer zou eigenlijk donderdag om 23.00 uur beginnen met het debat, waardoor dat tot diep in de nacht dreigde te gaan duren. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) kondigde woensdag maatregelen aan om de leerlingen te helpen om alsnog hun diploma te halen. Daarom is het volgens Van Meenen niet meer zó urgent dat er nog een nachtelijk debat moet worden gehouden. Ook komt Slob de komende dagen mogelijk nog met meer informatie.

Het voorstel om volgende week te debatteren kon op de steun van de voltallige Kamer rekenen.