Nieuws/Binnenland
2231357
Binnenland

Rutte: ’We hebben een serieus probleem in Europa’

EU-top: eerst grenzen dicht, dan verder praten

Eerst moeten de Europese buitengrenzen beter bewaakt, pas daarna denkt premier Rutte dat er afspraken gemaakt kunnen worden over de verdeling van vluchtelingen.

„We hebben echt een serieus probleem in Europa”, zei Rutte voorafgaand aan een Europese top in Brussel die in het teken staat van migratie.

Van een migratiecrisis is volgens hem geen sprake, de aantallen mensen die de oversteek van de Middellandse Zee wagen is nu relatief laag. „Maar we zijn niet klaar voor als de aantallen weer gaan stijgen”, zei hij.

Er is een acuut politiek probleem ontstaan, kaartte Rutte aan. Bondskanselier Merkel staat in Duitsland vanuit de CSU onder druk een strenger migratiebeleid af te kondigen. Italië eist ondertussen, met een nieuwe regering aan het roer, actie van de overige lidstaten wat betreft het delen van de lasten. Een oplossing hiervoor wordt vooralsnog echter geblokkeerd door een groepje Oost-Europese landen onder aanvoering van Polen en Hongarije dat geen enkele vluchteling willen opvangen.

Opvang

De discussie zal vanavond vooral gaan over de opvang van onderschepte migranten in kampen in Noord-Afrika. „Als dat lukt kunnen we misschien afspraken maken hoe we tot een betere verdeling kunnen komen”, aldus Rutte.

Naar de top, Merkels politieke leven hangt door de grote politieke binnenlandse druk aan een zijden draad, is met veel spanning uitgekeken. Rutte zei te hopen dat de verhitte verhoudingen na vanavond „enigszins tot rust” zijn gebracht. „Een totaaloplossing zal er niet zijn”, klonk alvast een waarschuwing.