Nieuws/Binnenland

’Papa is een superheld’

Agent geëerd na redden 14-jarige uit ijskoud water

Politieman Johan Haarhuis en de geredde scholier, Julian.

Politieman Johan Haarhuis en de geredde scholier, Julian.

Mark Mensink

TUBBERGEN - Dankzij het dappere optreden van politieman Johan Haarhuis kan de 14-jarige scholier Julian een letterlijk ijskoud avontuur, iets dat hem afgelopen winter bijna fataal werd, nog navertellen. De heldhaftige agent werd vandaag te midden van collega’s en familie in het zonnetje gezet.

Politieman Johan Haarhuis en de geredde scholier, Julian.

Politieman Johan Haarhuis en de geredde scholier, Julian.

Mark Mensink

Op de bewuste dag, 13 februari jongstleden in het Twentse dorp Tubbergen, was Johan in zijn vrije tijd aan het sporten toen hij doorkreeg dat er wat commotie was in en rondom een naastgelegen visvijver. Een jongen had geprobeerd per fiets de destijds dichtgevroren plas over te steken, maar was halverwege door het ijs gezakt en kon niet meer zelfstandig uit het water komen.

De onverschrokken Johan bedacht zich geen moment en baande zich met kracht een weg door de ijsmassa, richting de inmiddels onderkoeld geraakte drenkeling. „Hij trok me aan mijn voetbalshirt uit het water”, omschrijft Julian.

De dappere redder vertelde naderhand dat de jongen, waarvan hij pas later die dag hoorde om wie het ging, al een paar keer kopje onder was gegaan. „Als Johan hem niet had gered, was de kans groot dat de hulp te laat was geweest. Daarbij heeft onze held ook zelf een risico gelopen”, omschreef burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker van de gemeente Tubbergen.

Blauw

Johan: „Ik hoorde de sirenes in de verte loeien toen ik in het water lag. Maar als ik op de brandweer had gewacht, dan nog hebben ze even nodig om hun uitrusting aan te trekken en dergelijke. Julian liep blauw aan, dus er moest direct gehandeld worden.”

Superheld

Johan werd door een bij de huldiging aanwezige collega omschreven als iemand die totaal wars is van opsmuk. „Niet lullen, maar poetsen. Zo is Johan ten voeten uit.” Zijn dochtertje Sophie (4) heeft op Vaderdag misschien wel de allermooiste compliment gegeven door een tekening te maken met daarop de tekst: „Papa is een superheld.”

Naast een zilveren medaille van de KNRM en een certificaat, kreeg de koele redder een persoonlijke dankbrief van nationaal korpschef Erik Akerboom mee naar huis.

Bekijk meer van