Nieuws/Binnenland
2232625
Binnenland

Politiek kritisch over ’gulle schenking’

Gift NAM zorgt voor tegenvaller schatkist

Den Haag - De ’gift’ van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor het toekomstfonds voor Groningen zorgt voor een financiële tegenvaller van 365 miljoen euro voor de schatkist.

Eerder deze week sloot minister Wiebes (Economische Zaken) met oliegiganten Shell en ExxonMobil een deal voor de financiële afwikkeling van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Onderdeel van het akkoord is een schenking van 500 miljoen euro door de NAM aan een toekomstfonds voor Groningen. Bij de presentatie van de deal werd de suggestie gewekt dat aandeelhouders Shell en ExxonMobil opdraaien voor de rekening.

Maar in een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Wiebes toe dat de Staat 365 miljoen euro misloopt door de ’gulle gift’. Alle kosten die de NAM maakt, worden namelijk verrekend in een maatschap waar de Staat onderdeel van is. Het kabinet zelf schenkt rechtstreeks ook nog eens een half miljard euro aan het fonds.

Tegenvaller

De financiële tegenvaller is extra groot omdat Wiebes in de gasdeal heeft afgesproken om voortaan 73 procent van de winst naar de Staat te laten vloeien in plaats van de huidige negentig procent. Ook voor de kosten neemt de VVD-bewindsman een groter deel voor zijn rekening; het was 64 procent en wordt verhoogd naar 73 procent.

Donderdagavond is er in de Tweede Kamer een debat over het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Meerdere partijen eisen opheldering van Wiebes over de schenking aan het Groningenfonds.

„Ik begrijp niet waarom dit nodig is”, zei GL-Kamerlid Van der Lee. Hij hekelt het gebrek aan transparantie over de financiële gevolgen van de gasdeal. Ook PvdA-Kamerlid Nijboer heeft er geen goed woord voor over: „Deze deal had nooit afgesloten moeten worden. De rekening moet naar de oliemaatschappijen.”