Nieuws/Binnenland
2232759
Binnenland

LIVE Engeland - België: ’Liever niet expres verliezen’

De Rode Duivels nemen het vanavond in een wedstrijd om ’des keizers baard’ op tegen Engeland, maar de supporters zijn met iets heel anders bezig: wie komen ze in de halve finale tegen?

’Hier begint het WK’, staat pijnlijk te lezen op een groot spandoek boven de A67 richting België. De zuiderburen doen wel mee, en nu de oosterburen zijn uitgeschakeld is het de enige buur die nog in actie komt. De verwachtingen zijn torenhoog, maar hoe goed is het Belgische elftal echt? „Dat zullen we zien vanavond”, vertelt de 28-jarige Marie die op de fiets een kijkje neemt bij de Rijnkaai in Antwerpen. „Tot nu toe ging het goed, maar de tegenstanders waren ook niet echt goed.” Dat is Engeland, dat vanavond op het programma staat, natuurlijk wel. Maar de rare situatie is dat België misschien wel liever verliest.

„Frankrijk, Argentinië”, wijst Philip, een 38-jarige bezorger op de ’linkerkant’ van het speelschema. „En aan de andere kant landen als Kroatië. Die moeten we kunnen hebben.” De winnaar van Engeland tegen België gaat naar de rechterkant van het schema, de verliezer links. „Dan kom je aan de moeilijke kant precies.” Maar expres verliezen? Dat wil hij ook niet. „Het is goed voor de moraal om als poule-winnaar door te gaan. Het wordt sowieso een spannende wedstrijd.”

Finale

Een wedstrijd die vooral het verdere verloop van het toernooi bepaalt. Een clash met Argentinië of Brazilië lijken de paar supporters die al op straat zijn perse uit te willen stellen tot de finale. Want dat België daar gaat komen, is volgens Marie wel duidelijk. „We hebben echt een goed team”, vindt ze. „En als het hier niet mee lukt. Waarmee dan wel?”

Van een echte WK-koorts is bij de zuiderburen nog niet heel veel te merken. Straten zijn weinig versierd en de wedstrijd is, in tegenstelling tot het EK van 2016, niet meer te zien op schermen op de Groenplaats: langs de oevers van de Schelde kan de wedstrijd wel op meerdere plekken worden bekeken.