Nieuws/Binnenland
2232913
Binnenland

Volgend jaar schildpaddenrace

Deelnemers NK Scootmobiel ’bloedfanatiek’, man breekt heup

ZANDVOORT - NK Scootmobiel-deelnemers moeten volgend jaar gas terugnemen. De snelheid wordt aangepast nadat de ’bloedfantieke’ ouderen dit jaar bijna uit de bocht vlogen. Eén van de deelnemers brak zelfs zijn heup.

„De ouderen waren bloedfanatiek”, zegt directeur Jan Romme, die de deelnemers nog nooit zo hard had zien gaan. „Dit keer waren ze van tevoren getraind.”

Niet alleen waren de scootmobielrijders fanatieker dan ooit, niet iedereen wist precies hoe de scootmobiel werkte. De hendel die op fietssturen de rem is, zorgt bij een scootmobiel juist voor extra snelheid. En dat kan best vervelend zijn in een scherpe bocht.

„Toen we dat merkten, hebben we het parcours stilgelegd en de maximale snelheid van 17 kilometer per uur begrensd naar 9 kilometer per uur”, vertelt de directeur aan NH Nieuws.

Maar toen was het al te laat; een deelnemer had zijn heup gebroken en werd op een brancard gehesen. Deze oudste deelnemer had ook eigenlijk niet mee mogen doen, geeft de geschrokken directeur toe. Desondanks verliet de deelnemer het terrein met een glimlach. „Ik heb het in ieder geval meegemaakt”, zou hij hebben gezegd.

Schildpadden

Volgend jaar wordt niet alleen de maximumsnelheid teruggeschroefd naar 9 kilometer per uur, ook de scherpe bocht gaat eruit. „Dan is het net alsof je naar schildpadden zit te kijken, maar dat kan zelfs ook leuk zijn”, aldus de directeur.