Nieuws/Binnenland
2233586
Binnenland

Miljoenentegenvaller door gasdeal met Shell en ExxonMobil

Minister Wiebes van Economische Zaken

Minister Wiebes van Economische Zaken

Den Haag - De staatskas loopt de komende jaren honderden miljoenen mis door de gasdeal met oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil. Volgens minister Wiebes (Economische Zaken) gaat tot 2021 uit van een jaarlijkse tegenvaller tussen de 250 en 450 miljoen euro.

Minister Wiebes van Economische Zaken

Minister Wiebes van Economische Zaken

De tegenvaller ontstaat door een nieuwe verdeling van de winst op aardgas uit Groningen. Voorheen ving de Staat 90 procent van de winst. Met de twee oliegiganten is afgesproken om het percentage te verlagen naar 73 procent ten gunste van de bedrijven.

Er komen geen bezuinigingen door de miljoenentegenvaller. Het kabinet kiest ervoor om de staatsschuld op te laten lopen. Een groot deel van de Tweede Kamer heeft tijdens een debat woedend gereageerd op de schimmigheid rond de financiële consequenties van de deal. Minister Wiebes heeft in reactie op de kritiek meer openheid van zaken gegeven.

De VVD-bewindsman waarschuwt dat het om een ’ruwe schatting’ gaat. Op Prinsjesdag worden de definitieve bedragen openbaar. Afgelopen maandag weigerde hij tijdens een persconferentie duidelijkheid te geven over de gevolgen voor de schatkist.

Tegenover de rekening voor de Staat staan harde garanties van de twee oliemaatschappijen om Groningen niet in de steek te laten na het dichtdraaien van de gaskraan. Zo komt er geen schadeclaim voor het gas dat achterblijft en staan de multinationals garant voor alle kosten die moeten worden gemaakt voor het repareren en versterken van gebouwen.