Nieuws/Binnenland
2233802
Binnenland

Kluiskraak: familie verdachte bedreigd

In de Rabobank in Oudenbosch werden honderden kluisjes gekraakt.

In de Rabobank in Oudenbosch werden honderden kluisjes gekraakt.

Oudenbosch - De familie van een van de verdachten van de miljoenenroof in de kluisruimte van de Rabobank van Oudenbosch is bedreigd door criminelen. Die zouden grote hoeveelheden cash in de kluizen hebben bewaard en houden de verdachten verantwoordelijk voor het verlies.

In de Rabobank in Oudenbosch werden honderden kluisjes gekraakt.

In de Rabobank in Oudenbosch werden honderden kluisjes gekraakt.

Dat melden bronnen rond het onderzoek. Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant bevestigt de dreiging. „We herkennen ons in deze signalen, maar kunnen er verder niets over zeggen”, aldus een woordvoerster van het OM.

Advocaat Ziya Yeral van verdachte en bankbeveiliger Agron K. (45) ’ontkent noch bevestigt’. „Ik kan niet inhoudelijk reageren.” Hij zei kort na de aanhouding van zijn cliënt in mei wel dat de familie bang was voor mogelijke dreigementen vanuit de criminele hoek.

’Subtiele bedreigingen’

De recente bedreigingen zouden subtiele bedreigingen zijn, die een grote impact hebben gehad. Of er maatregelen zijn getroffen om de familieleden te beschermen, willen het OM en de advocaat niet zeggen.

In het weekend van 3 en 4 maart werden honderden kluisjes in de zwaar beveiligde kelder van de Rabobank in Oudenbosch leeggeroofd. Twee mannen bleven 24 uur in de ruimte en namen vooral cashgeld en goud mee. Er is zeker vier miljoen euro buitgemaakt, maar volgens kluishouders zou het mogelijk om het dubbele van dat bedrag gaan.

Vermoeden ’inside job’

Van meet af aan hebben politie en justitie vermoed dat er sprake is geweest van een ’inside job’. Eind april werden twee beveiligers van het bedrijf EBN uit Breda opgepakt. Agron K. uit Roosendaal en Johan van W. uit Etten-Leur (43) zitten nog steeds vast.

Een advocaat uit Brabant meldde kort na de roof al aan De Telegraaf dat criminelen uit het synthetische drugsmilieu woest waren, omdat ze vele tonnen cash in de kluisjes hadden verstopt. De recente bedreigingen jegens de familie van verdachte Agron K. lijken deze informatie te bevestigen.