Nieuws/Binnenland
2233806
Binnenland

Gas terug op Franse wegen

Amsterdam - Het is vanaf zondag extra opletten geblazen op de Franse provinciale wegen. Dan gaat de maximumsnelheid omlaag van 90 naar 80 km/u.

Met name voor de 1,3 miljoen Nederlanders die dit jaar hun vakantie in Frankrijk doorbrengen en gewend zijn lekker door te tuffen, zal dat even wennen zijn. „De regering van Macron heeft deze maatregel genomen vanuit milieu- en vooral veiligheidsoverwegingen”, zegt Josée Schouten van Frankrijk.nl. „Het hoge aantal verkeersdoden in Frankrijk is de afgelopen vier jaar namelijk gelijk gebleven, na jaren van geleidelijke daling en dat moet hierdoor veranderen.”

Regelmatig controle

De meeste verkeersongelukken gebeuren in Frankrijk op secundaire wegen met tweerichtingsverkeer, zonder vangrail in het midden. „Vandaar de nieuwe landelijke verkeersregel. Weggebruikers zijn gewaarschuwd, want de Franse politie controleert regelmatig en een overtreding van de maximumsnelheid levert een bon op van €68 (max. 20 km/u te hard) of €135 als er nog harder gereden wordt”, aldus Schouten.

Volgens de meest recente cijfers komen in Frankrijk jaarlijks zo’n 3500 mensen om in het verkeer, 55% van hen op provinciale wegen.