Nieuws/Binnenland
2233845
Binnenland

Legaal plantjes water geven

Zo ziet het er binnenkort op de Schapensteeg uit.

Zo ziet het er binnenkort op de Schapensteeg uit.

AMSTERDAM - Urineren in de plantenbakken op straat wordt lang niet altijd op prijs gesteld. Maar wie het altijd al één keer in een plantenbak heeft willen doen, wordt voortaan rondom het Rembrandtplein in Amsterdam geen strobreed meer in de weg gelegd.

Zo ziet het er binnenkort op de Schapensteeg uit.

Zo ziet het er binnenkort op de Schapensteeg uit.

Amsterdam krijgt namelijk een bijzondere primeur. In de stegen rondom het Rembrandtplein worden vrijdag splinternieuwe pisbakken geplaatst. Of beter gezegd: plantenbakken met een pisbak eraan bevestigd. Ze komen te staan in de Schapensteeg, de Bakkerstraat en de Reguliersdwarsstraat.

Voorheen stonden er wel plaskruizen in de stegen rondom het uitgaansplein. Maar bewoners waren er niet blij mee. De lucht was niet te harden na een drukke zaterdagavond. En de plaskruizen stonden in de weg.

Nieuwe pisbakken

De nieuwe pisbakken komen uit de koker van de Rotterdamse Richard de Vries. „Vanuit mijn achtergrond in de omgevingspsychologie wordt ons regelmatig gevraagd een oplossing te verzinnen voor het wildplasprobleem”, zegt hij.

„Vrouwen zijn nog wel genegen een café of restaurant in te gaan, maar mannen zoeken een rustig plekje. Dan kom je al snel uit achter bijvoorbeeld een auto of in een steeg. Ik heb daarom een combinatie ontwikkeld tussen een urinoir en een plantenbak.”

’Green pee’

In de zogeheten ’green pee’ wordt mannenurine opgevangen in hennepvezel. „Daardoor gaat het niet meer stinken”, aldus De Vries. „Tegelijkertijd wordt het fosfaat uit de urine gecomposteerd. Dat kunnen ze op het Rembrandtplein goed gebruiken in de groenstrook.”