Nieuws/Binnenland
2233896
Binnenland

Kamer geschokt door rekening oude schades

Eric Wiebes

Eric Wiebes

Den Haag - De Staat gaat voor een groter deel opdraaien voor de rekening van zesduizend oude schadegevallen in Groningen. Dat is het gevolg van de gasdeal die minister Wiebes (Economische Zaken) heeft gesloten met oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil. In de Tweede Kamer hebben politici met verbijstering gereageerd.

Eric Wiebes

Eric Wiebes

De afhandeling van duizenden schadegevallen vormt al tijden een heikel punt. Over het herstel van de schade werd een akkoord bereikt, maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) was de laatste maanden opvallend traag in de uitvoering.

Door de deal die Wiebes heeft afgesloten gaat de Staat meer meebetalen aan de kosten die de NAM maakt. De VVD-bewindsman erkent dat dit ook het geval is bij de kosten voor de oude schadegevallen. Dit zorgt voor een financiële tegenvaller in de winst die naar de schatkist vloeit.

’Spijtig’

De Tweede Kamer werd in de nacht van donderdag op vrijdag overvallen door de boodschap van Wiebes „Het idee dat we een groter deel van de kosten gaan betalen is spijtig”, reageert Kamerlid Jetten van regeringspartij D66 geschokt. „Mijn woede richt zich op de bedrijven die hier komen om te melden hoe belangrijk ze de oude schadegevallen vinden.”

PvdA-Kamerlid Nijboer is woedend: „Hier komt een hele lelijke aap uit de mouw.” Ook CDA-Kamerlid Mulder weet niet wat ze hoort: „Ik ben redelijk in shock. Ik doe een dringend moreel appel aan de oliemaatschappijen. Het zou de bedrijven sieren als ze aangeven dat dit niet de bedoeling is.”