Nieuws/Buitenland
2233909
Buitenland

Vijf doden, dader Ramos geeft zich over

Krantenschutter was boos om verhaal

ANNAPOLIS - UPDATE 10.30 uur De 38-jarige Jarrod Ramos die verdacht wordt van het doodschieten van vijf mensen en het verwonden van drie mensen op het kantoor van de Amerikaanse regionale krant Capital Gazette in de stad Anapolis had een langlopend conflict met het blad.

Ramos voerde in 2012 een rechtszaak tegen twee redacteuren van de krant. Hij beschuldigde hen van laster. De Gazette had geschreven dat hij een vrouw had lastiggevallen.

De rechter gaf in 2015 de journalisten gelijk en oordeelde dat hun berichtgeving accuraat was. De verdachte claimde dat het nieuws zijn leven heeft verwoest.

Na de schietpartij op de redactie van de krant in de Amerikaanse staat Maryland, is ook een explosief gevonden. Een uur na de aanslag hebben bomspecialisten het projectiel onschadelijk gemaakt. De politie heeft Ramos binnen enkele minuten nadat de schietpartij begon gearresteerd. Hij handelde waarschijnlijk alleen.

Jarrod Ramos lag al jaren in de clinch met de krant. Hij was boos om een verhaal waarin stond dat hij een voormalige schoolvriendin lastigviel. Ramos had de vrouw via sociale media benaderd en toen hij contact had, begon hij haar te beledigen. Ook vond hij dat ze maar zelfmoord moest plegen. Op het moment dat ze hem adviseerde eens een psychiater te bezoeken, liep het totaal uit de hand. De vrouw stapte toen naar de politie; wat uiteindelijk tot een verhaal in de krant leidde.

Volgens een hulpsheriff waren de eerste agenten al na een minuut ter plaatse. „Ik denk dat we veel levens hebben kunnen redden omdat we zo snel in het gebouw waren”, zei hij.

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, zei „helemaal kapot te zijn” na het horen van de tragedie bij de krant, een van de oudste in de VS en eigendom van The Baltimore Sun. Een van de journalisten die aan het werk waren, reageerde ook via Twitter.

„Er is niets verschrikkelijker dan te horen dat verscheidene mensen worden neergeschoten terwijl jij onder je bureau zit en hoort dat de schutter herlaadt”, aldus getuige Phil Davis, voordat hij zijn verhaal ging doen bij de politie.

Dit zijn de slachtoffers van de moordpartij op de redactie: