Nieuws/Binnenland
2234175
Binnenland

Warm, warmer, heet: nu kans op hittegolf

AMSTERDAM - De komende zeven dagen blijft de zon onafgebroken schijnen, loopt de temperatuur nog verder op, zullen stranden overvol liggen én staan we massaal in de file. Dat verwacht weerbureau Weerplaza. De kans op een regionale hittegolf neemt toe.

De zomer ’draait op volle toeren’, zo concludeert het weerbureau. „De zon schijnt ongehinderd van zonsopkomst tot zonsondergang en de temperaturen lopen hoog op.” De komende zeven dagen wordt het aan zee 25 graden, terwijl op andere plaatsen de 30 of 31 graden wordt gehaald. Vooral in het zuiden wordt het nog warmer.

Vandaag is het aan zee nog koeltjes: de wind waait uit noordelijke richting, waardoor het zo’n 18 tot 20 graden wordt, met een ’stevige bries’, aldus Weerplaza, terwijl de wind soms ’vrij krachtig’ mag worden genoemd.

Vandaag is het nog frisjes op het strand, maar de komende dagen wordt het heet, heter, heetst.

Vandaag is het nog frisjes op het strand, maar de komende dagen wordt het heet, heter, heetst.

Morgen komt de wind uit het oosten. Dan wordt het warmer aan zee. Het zeewater is ongeveer 17 graden.

Drukte

Op de wegen naar het strand zal het druk worden. „Hou rekening met files en zorg dat je wat extra drinken in de auto hebt”, aldus Weerplaza. Ook op andere plaatsen wordt het druk, wegens allerhande festivals en activiteiten, zoals Down The Rabbit Hole (Beuningen), Awakenings (Spaarnwoude) en Concert At Sea.

De warmte neemt ook gevaren met zich mee. „Dit jaar ontpopt zich nu als een zeer droog jaar en behoort bij de 5 procent droogste jaren sinds de neerslagmetingen”, aldus Weerplaza. „De komende week wordt er eigenlijk ook geen neerslag van betekenis verwacht. De natuur heeft het dus moeilijk en droogt verder uit.”

Ook de kans op branden neemt toe. Inmiddels zijn er verschillende gebieden waar waarschuwingsfase 2 van kracht is. Dit betekent dat open vuur is verboden en dat men alert moet zijn op brand.

Hittegolf

De kans op een regionale hittegolf groeit verder. Daarvoor moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer worden. Op drie van die dagen moet het ook minimaal 30 graden worden. Vermoedelijk zal die hittegolf er in het zuiden van het land wel komen; ook in het midden van het land is het mogelijk. Om een ’landelijke’ hittegolf te krijgen, moeten de hierboven genoemde temperaturen worden gemeten in De Bilt.

Zaterdag, zondag en maandag worden temperaturen boven de 30 graden verwacht, maar ook daarna blijft het, tot volgende week vrijdag, lange tijd heet.