Nieuws/Binnenland
2234587
Binnenland

Onderwijsinspectie kreeg in 2016 signalen

DEN HAAG - De Onderwijsinspectie kreeg in november 2016 al meldingen over problemen met schoolexamens bij VMBO Maastricht. „Daarna hebben wij uitgebreid toezicht uitgevoerd. Er zijn gesprekken gevoerd met directie, bestuurders, leraren en leerlingen”, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Het toezicht was volgens hem vooral gericht op de hoge lesuitval. Om wat voor meldingen het gaat wil de woordvoerder niet zeggen omdat er een extern onderzoek komt naar het examendebacle en de rol van de Onderwijsinspectie. „In dat onderzoek speelt ook de vraag: welke informatie op welk moment kreeg de inspectie en wat is daar mee gedaan.”

De Volkskrant meldde al eerder dat het schoolbestuur en de inspectie op de hoogte waren van de problemen bij de school, op basis van correspondentie tussen ouders, de schoolleiding en de onderwijsinspectie.

Vorige week werden de examens van 354 scholieren ongeldig verklaard. Dat gebeurde nadat de inspectie had vastgesteld dat examenkandidaten vakken niet volledig hadden afgerond.

Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) kondigde woensdag maatregelen aan om de leerlingen te helpen alsnog hun diploma te halen. Zo blijven de cijfers van het centrale eindexamen tot januari geldig en krijgen de leerlingen de kans hiaten in hun schoolexamens te repareren.