Nieuws/Buitenland
2235208
Buitenland

Zó hard pakt België toeter-Turken aan

BRUSSEL - In Nederland vulden sommige Amsterdamse en Rotterdamse straten zich met toeterende Turken na de overwinning van Erdogan, terwijl ook de trouwstoeten vaak veel bekijks trekken – en getoeter opleveren. In België maken ze daar korte metten mee.

Vorig jaar februari vond een trouwstoet plaats op de snelweg, de E17 in Lokeren. Veertien mensen zijn nu veroordeeld door de rechtbank in Dendermonde. Schade: geldboetes tot 4.000 euro (!) en rijverboden van drie tot vijf jaar.

De auto’s stopten midden op de snelweg en blokkeerden, al toeterend, het verkeer. „Dit wekt bijzonder veel agressie en zelfs racisme op bij andere bestuurders, jullie moeten toch begrijpen dat dat niet de bedoeling kan zijn”, zei rechter Peter D’hondt eerder. „Er zijn al genoeg racisten, eigenlijk probeer ik jullie te beschermen.”

De rechter wil een statement maken. „De feiten zijn volstrekt onaanvaardbaar. Het is verkeersonveilig gedrag en het wekt agressie en afkeer op”, aldus D’Hondt. „Het is gedaan met de trouwstoeten, tenminste in ons arrondissement.”

Boetes Rotterdam

In Rotterdam kregen zeventig Turkse Erdogan-supporters afgelopen zondag een verkeersboete, nadat in de grote steden tientallen fans de straat op gingen en het verkeer blokkeerden.

„Ik stond er vol verbijstering naar te kijken. Er was veel politie. Overlast. Het hele verkeer was ontregeld”, vertelde publiciste Yesim Candan aan De Telegraaf. „Dat is niet nodig, denk ik dan.”

Hoeveel boetes er zijn uitgedeeld in andere steden, is niet bekend. Vermoedelijk gaat het in Rotterdam om boetes voor ’stilstaan met mogelijk gevaar voor anderen’ (140 euro), ’claxoneren op niet toegestane wijze’ (95 euro) en ’kruispunt blokkeren’ (230 euro).