Nieuws/Binnenland
2235287
Binnenland

’Ook inspectie onder loep bij VMBO-onderzoek’

Minister Arie Slob.

Minister Arie Slob.

DEN HAAG - Bij het onderzoek naar het debacle op de VMBO Maastricht zal ook gekeken worden naar de rol van de onderwijsinspectie. Dat zei minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) in reactie op berichten dat de inspectie al in 2016 wist van problemen met examens.

Minister Arie Slob.

Minister Arie Slob.

Volgens Slob is er de „afgelopen dagen natuurlijk gekeken wat voor klachten er binnen waren gekomen. En op welke plekken.” De minister benadrukte dat „het handelen van de inspectie boven iedere twijfel verheven moet zijn. De inspecteur-generaal heeft dat zelf ook aangegeven, dat moet door externe ogen bekeken worden.’’

De Volkskrant meldde vrijdagochtend dat ouders in 2016 al bij de school hun beklag hadden gedaan over achterstanden in de schoolexamens. Deze klachten belandden ook bij de inspectie.

Slob hamerde er, net als eerder deze week, op dat het onderzoek nu niet de eerste prioriteit is. „Alle energie die we nu hebben gaan we inzetten om in die chaos greep te krijgen op wat fout is gegaan. Dat hebben we inmiddels in kaart gebracht.”

De Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. Het ministerie hoopt dan ook meer te kunnen zeggen over wat er moet gebeuren om zo veel mogelijk leerlingen nog hun diploma te laten halen en over het onderzoek. Wanneer dat onderzoek begint, is nog niet duidelijk.