Nieuws/Binnenland
2236593
Binnenland

’Zou journalistieke liability zijn geworden bij Nieuwsuur’

Twan Huys onder vuur: ’Hoop dat geen hond aan tafel komt’

AMSTERDAM - UPDATE 17:15 UUR * Het gelach met Tommy Wieringa over de aanslag bij De Telegraaf doet ook het aanzien van nieuwbakken RTL-presentator Twan Huys weinig goeds. Het nieuws dat een topdirigent weigert aan te schuiven bij de presentator, kan op veel bijval rekenen van kijkers, terwijl ook enkele prominenten zich tegen de presentator uitspreken.

Met het kritiekloze interview van Willem Holleeder nog vers in het geheugen, doet de laconieke Huys vele wenkbrauwen fronsen. Oud-netcoördinator van Nederland 1 Ton F. van Dijk veegt in een blogpost de vloer aan met Huys, die na de ’Dat werd tijd’-grap van Wieringa enkel meelachte, geen kritische kanttekening plaatste en zelfs stelde dat ’met dit gesprek niets mis is’.

„Hoe goed je bent als journalist, wordt bepaald op de momenten die er toe doen. Gisteren was zo’n moment. Als er een aanslag wordt gepleegd op een krant, is dat ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Iedere journalist zou dat moeten begrijpen”, zo schrijft Van Dijk in een bericht dat honderden likes en retweets kreeg, van onder meer De Balie-directeur Yoeri Albrecht.

Van Dijk vindt het ’pijnlijk dat Twan Huys niet beschikte over de tegenwoordigheid van geest, of zelf maar de journalistieke reflex, om Wieringa van repliek te dienen’ en stelt dat het goed is dat de presentator overstapt naar de ’entertainment’ van RTL Late Night. „Voor Nieuwsuur zou hij na dit optreden een journalistieke liability geworden zijn.”

’Moeten er meer doen’

Op sociale media juichen velen de beslissing van Jaap van Zweden toe, een bekende dirigent van klassieke muziek. Hij cancelde naar eigen zeggen een afspraak bij RTL Late Night. „Lijkt me echt heerlijk als iedereen dat doet en Huys werkelijk geen hond aan tafel krijgt”, reageert voormalig tv-presentator Jan Roos. Ook Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel liet al weten niet bij Huys aan te zullen schuiven.

„Met recht een topdirigent”, reageert VVD-raadslid en Tata Steel-consultant Hans de Graaf uit Langedijk. „Dat zouden meer mensen moeten doen!”, aldus zelfstandig HR-adviseur Annemarie Lootsma. Volgens anderen ging Huys ’af als een gieter’ en zou hij zelfs moeten opstappen, terwijl de presentator ook steun krijgt van enkelen die de schuld primair bij Tommy Wieringa leggen.

’Ongehoord’

RTL reageert vrijdagmiddag per mail: „Wat er bij Panorama en De Telegraaf is gebeurd, is ongehoord. Een aanslag op het recht van vrije meningsuiting, kun je niet anders dan veroordelen. Daar mag geen misverstand over bestaan. Twan heeft ondertussen zijn excuses gemaakt, publiekelijk en persoonlijk. Hij heeft aangegeven dat hij betreurt dat hij geen afstand heeft genomen van de misplaatste grap van Wieringa en het gelach in de zaal. Daar sluiten wij ons bij aan. Desondanks blijft de polemiek aanhouden, waardoor de relativering zoek raakt.”