Nieuws/Binnenland
2236666
Binnenland

Nederlandse phishingbende opgerold

HAARLEM - Met de aanhouding van zes Nederlanders in onder meer Almere en Hoofddorp denkt de politie een bende te hebben opgerold die zich bezighield met phishing. De verdachten zijn tussen twintig en dertig jaar oud.

Tijdens huiszoekingen is de afgelopen dagen voor ongeveer 43.000 euro aan contant geld in beslag genomen en ook drugs, nepvuurwapens en computers en telefoons, vaak nog in de verpakking.

Phising is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden opgelicht via valse websites. „Bijzonder aan het politieonderzoek is dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische banken en Belgische slachtoffers”, meldt de politie. Bij de actie is dan ook nauw samengewerkt met de Belgische politie.

Instagram

In België werden door de bende zogenoemde geldezels geronseld via Instagram. Het waren vooral jongeren die hun bankrekening en bankpasje tegen een vergoeding beschikbaar stelden om geld dat werd buitgemaakt door te sluizen of op te nemen bij een geldautomaat.

De zes Nederlandse verdachten zullen zich in eerste instantie in België voor de rechtbank moeten verantwoorden. De maximale straf voor phishing is bij onze zuiderburen vijf jaar.