Nieuws/Buitenland
2237100
Buitenland

Belgische ’plofkraakwethouder’ weg

LOMMEL - Een wethouder uit het Belgische Lommel is vrijdag opgestapt. Ze was opgepakt voor een reeks plofkraken. Achter de woning van Anick Berghmans stond een Audi met een Nederlands nummerbord, verstopt onder een zeil. Die was als vluchtauto gebruikt door een bende die sinds mei zeker zes geldautomaten opblies, onder meer in Lommel.

Berghmans wordt verdacht van diefstal met braak en bendevorming. De laatste overvallen van deze bende waren onlangs in Lummen en Lommel. De Belgische politie vermoedt dat de bende vooral uit Nederlandse criminelen bestaat. Berghmans ontkent ,,ook maar iets'' te maken te hebben met de plofkraken. Ze vertrekt als wethouder in het belang van het gemeentebestuur en van de Lommelaars en om haar energie te stoppen in het zuiveren van haar naam.

Berghmans (38) is lid van de linkse partij sp.a. Sinds 2015 is ze wethouder (schepen) in Lommel, dat ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Eindhoven ligt. Ze werd dinsdag aangehouden en is door het gemeentebestuur op non-actief gesteld. Haar advocaat heeft woensdag gezegd dat Berghmans na verhoor door de onderzoeksrechter naar huis mocht. Ze moet wel beschikbaar blijven voor justitie. Haar vriend werd eerder al vrijgelaten. Volgens zijn advocaat is gebleken dat hij er niet bij betrokken is.