Nieuws/Binnenland
2237566
Binnenland

’Nog geen uitzicht op oplossing’

Staking streekvervoer gaat door

UTRECHT - De landelijke staking in het streekvervoer gaat dit weekend gewoon door, laat vakbond FNV weten.Vanaf maandag wordt er volgens een woordvoerder voorlopig alleen buiten de spits gestaakt. Werkgevers dreigen dan geen loon en pensioen te betalen.

„Er is nog geen enkele collectieve toenadering van werkgevers om de werkdruk van buschauffeurs wezenlijk te verlagen. Daarom moeten we doorgaan”, aldus FNV en CNV.

"Er is geen enkele collectieve toenadering"

Topman Fred Kagie van werkgeversorganisatie VWOV zei gisteravond klaar te zijn voor verdere onderhandelingen. „Maar dan moeten de bonden nu wel stoppen met hun acties die reizigers duperen. Wij horen niks van hen.”

Streekvervoerders Arriva, Connexxion, Keolis, EBS en Qbuzz hebben volgens Kagie al circa tien miljoen euro schade geleden door de stakingen van ontevreden chauffeurs. „De actiebereidheid van ons personeel neemt steeds meer af, merken we.”

De FNV-zegsman ontkent dat. „De buschauffeurs zijn vastberaden. Ook vrijdag deed meer dan 80% mee om het ov plat te leggen. Ze eisen een betere cao en minder strakke ritroosters. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden in aanbestedingen van ov-concessies zorgt voor een race naar de bodem. Dat pakken we keihard aan.”

Arbeidsconflict muurvast

Vakbonden en werkgevers zijn afgelopen dagen niet tot elkaar gekomen. De verhoudingen zijn eerder verslechterd. Het arbeidsconflict lijkt muurvast te zitten.

Vervoersbedrijven hekelen de intimidatie van stakers tegen werkwilligen. Andersom beschuldigen FNV en CNV de werkgevers van illegale stakingsbreking.

„Gemiddeld zo’n 40% van de chauffeurs staakt niet. Wij zien dat ook busreizigers de acties spuugzat zijn”, aldus Kagie. „In het hele land kiezen chauffeurs die zich eerder aansloten bij de staking, er nu voor om toch te gaan rijden.”

"Wij zien ook dat busreizigers het spuugzat zijn"

De VWOV heeft geen begrip voor de staking. „We zien dat er in de top van de vakbonden geen heldere regie is. Veel chauffeurs weten niet meer waar ze aan toe zijn. Twee bemiddelaars kwamen met een voorstel, dat voor ons bespreekbaar is, maar dat moeten we wel even doorrekenen. Dat is bijna klaar.”

Er is bij de bonden volgens Kagie ook een interne machtsstrijd aan de gang. „Sommige bestuurders en kaderleden willen perse staken. Als ze niet snel bij zinnen komen, zeggen we het vertrouwen in FNV en CNV op en praten we alleen nog verder met onze ondernemingsraden”, waarschuwt hij.