Nieuws/Binnenland
2237680
Binnenland

Database van regionale kranten gehackt

AMSTERDAM - Een hacker heeft een database van de Persgroep Nederland met ongeveer 350.000 e-mailadressen in handen gekregen. In het bestand stonden onder meer antwoorden op prijsvragen en klachten van abonnees. Die berichten waren via webformulieren binnengekomen, voornamelijk bij regionale kranten als de Stentor en het Eindhovens Dagblad.

Volgens de Persgroep is er geen gevoelige informatie van abonnees, zoals bankrekeningnummers, wachtwoorden of adressen, in verkeerde handen gekomen. De krantencombinatie heeft aangifte gedaan.

Het is niet bekend wie de hack heeft gepleegd en waarom. „De gegevens zijn financieel niet interessant voor criminelen. Dat suggereert dat het iemand was die wilde kijken of hij gaten kon vinden. Maar dat is speculeren”, aldus een woordvoerder.

Alle getroffen mensen krijgen een persoonlijke e-mail, met daarin een uitleg welke informatie van hen in de database stond. „Wie geen mail krijgt, is niet getroffen.” De Persgroep wil niet zeggen wanneer en hoe de hack is gepleegd.