Nieuws
2237880
Nieuws

Boy Edgar Prijs voor jazzpianist Jasper van ’t Hof

ROTTERDAM - Jazzpianist-componist Jasper van ’t Hof draagt vanaf vandaag de naam van Boy Edgar verder mee in zijn leven. Van ’t Hof, die zaterdag 71 jaar wordt, kreeg zojuist in Rotterdam de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse BUMA-onderscheiding op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs is vernoemd naar de in 1980 op 65-jarige leeftijd overleden arts, neuropatholoog en jazzmusicus/orkestleider George Willem Fred (’Boy’) Edgar.

Volgens de jury verdient Van ’t Hof dit eerbetoon als geen ander, „vanwege zijn imposante oeuvre, het resultaat van vijftig jaar professioneel musiceren. Zowel op piano als achter synthesizer en andersoortige keyboards heeft Van ’t Hof zich al decennialang als een genre-overstijgend instrumentalist en componist bewezen.”

De laureaat, zelf altijd al een bewonderaar van Edgar („Niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook als redder van Joodse kinderen in de oorlogsjaren”) zegt trots te zijn dat hij in de jazzvoetsporen van Boy Edgar mag meelopen.

Vijfhonderd composities

Jasper van ’t Hof beperkt zich niet tot één stroming in de jazz, maar speelt bebop, free jazz, groove-jazz, jazzrock, fusion, pop en wereldmuziek. Meermalen werd hij door internationale jazztijdschriften uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en bracht bijna tachtig cd’s uit.

Hoewel hij als muzikaal uiterst nieuwsgierig te boek staat, verklaart hij de ontelbare noten in de golven van zijn pianospel als „de onmacht in het zoeken naar de juiste noot.” „Het is prachtig om die cruciale noot, die echt pijn moet doen, dan te herkennen. En hem af te blussen met een grootse terts…”

Onderdeel van de prijs is een door Van ’t Hof zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2018 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.