Nieuws/Binnenland
2238093
Binnenland

Hitte maakt marathon Apeldoorn onzeker

APELDOORN - Als de temperatuur zaterdag heel de dag boven de dertig graden blijft, wordt overwogen om de marathon in Apeldoorn niet door te laten gaan. Tijdens het evenement worden in ieder geval extra voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de verwachte hitte, meldt een woordvoerder.

De Midzomermarathon met diverse afstanden door de bossen start vanaf 17.00 uur, maar kan vanwege de temperatuur later beginnen. De zegsman laat weten dat het aantal watertappunten is verdubbeld tot vijftien, zodat de 1300 lopers genoeg kans hebben op verkoeling. Ook fietsen er hulpverleners mee. Als deelnemers echt op hun tandvlees lopen, worden ze uit de wedstrijd gehaald. „Dat zullen we vooraf ook duidelijk communiceren.”

’Geen tropische hitte’

Ook in andere delen van het land zijn zaterdag evenementen. Op de grens van Zeeland en Zuid-Holland aan de Brouwersdam is Concert at SEA. De woordvoerder van het driedaagse festival geeft aan geen extra maatregelen te nemen. Volgens hem is langs de „verkoelende kust” geen sprake van „tropische hitte.” Bij de toiletten kunnen bezoekers water tappen. „Daarnaast roepen we op om te blijven drinken en te smeren.”

Ook in het Gelderse Beuningen, waar dit weekend het festival Down The Rabbit Hole wordt gehouden, is het vooralsnog „business as usual.” Voor grootschalige maatregelen is het weer niet extreem genoeg, aldus een zegsman. „We zijn blij dat het juist lekker weer is.” Hij geeft aan dat de festivalgangers hun water gewoon mee mogen nemen op het terrein.