Nieuws/Binnenland
2238259
Binnenland

Niet sproeien, niet in bad, wel drinken!

AMSTERDAM - Het is warm en het wordt nog warmer. En daarom verbruiken we meer water dan normaal, door het sproeien van de tuin of een extra douchebeurt. Drinkwaterbedrijf PWN vraagt mensen dringend om zuinig te doen met water.

Zij zien dat er met dit warme weer maar liefst 40 procent meer water wordt verbruikt in Noord-Holland. Het meeste kraanwater wordt verbruikt bij het sproeien van de tuin. Maar ook het verversen van zwembadwater kost liters kraanwater.

Het drinkwaterbedrijf vraagt klanten in een e-mail met het onderwerp ’Oproep: niet sproeien!’ de komende dagen niet extra (lang) te douchen, niet in bad te gaan en de auto niet te wassen.

Wel mag het kraanwater volop gebruikt worden als drinkwater. „Zo voorkomt u uitdroging. Let op kinderen, ouderen en huisdieren. Zij vergeten soms op tijd te drinken.”

Piekuren

Ook andere waterleidingbedrijven vragen hun klanten spaarzaam water te gebruiken. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land, roept klanten op water te besparen tijdens de piekuren tussen 06.00 en 9.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Het bedrijf levert momenteel een miljard liter water per dag, een record.

Volgens de Unie van Waterschappen is de droogte te verklaren door weinig regen en verdamping door de warmte. Ook voor boeren geldt een sproeiverbod.