Nieuws/Binnenland
2238588
Binnenland

Minister dreigt met ingrijpen na examendebacle

Druk op Postema om op te stappen na vmbo-puinhoop

Voorzitter André Postema van de Limburgse scholenkoepel LVO lijkt niet van plan om op te stappen.

Voorzitter André Postema van de Limburgse scholenkoepel LVO lijkt niet van plan om op te stappen.

Den Haag - De druk op André Postema om op te stappen als voorzitter van de Limburgse scholenkoepel LVO, waar VMBO Maastricht onder valt, neemt toe. Minister Slob (Onderwijs) dreigt met ingrijpen vanwege de examen-puinhoop die vele leerlingen heeft gedupeerd. Postema mag van zijn PvdA wel zonder problemen aanblijven als fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Voorzitter André Postema van de Limburgse scholenkoepel LVO lijkt niet van plan om op te stappen.

Voorzitter André Postema van de Limburgse scholenkoepel LVO lijkt niet van plan om op te stappen.

Slob is van mening dat er andere mensen aan de leiding moeten staan bij de school. „De mensen uit de afgelopen periode hebben het niet echt fraai gedaan”, zegt de bewindsman. Hij benadrukt dat het aan de Raad van Toezicht is om in te grijpen. „Ik heb ze gevraagd om een extern bestuurder aan te stellen. Ik hoop dat dit snel kan gebeuren en dat die verder de leiding zal gaan overnemen.”

Volgens een woordvoerder van Postema heeft de minister gevraagd om een bestuurder te vervangen die de portefeuille onderwijs heeft. „Dat is niet de heer Postema.” De voorzitter is ook niet van plan om zijn koffers te pakken.

Minister Slob lijkt niet van plan om het daarbij te laten. „We gaan onderzoek doen naar het handelen van de bestuurders. Als de resultaten er zijn, heb ik weer bevoegdheden om in te grijpen.” Op de vraag of het niet beter is als Postema zelf vertrekt, reageert de onderwijsminister met een sneer: „Dat moet u aan hem vragen. Ik heb zo ook mijn gevoelens over wat er daar gebeurt, maar ik moet me ook proberen te beheersen met mijn woorden. Maar er zijn mensen in mijn omgeving die tegen mij zeggen: zo heb ik je nog niet eerder gehoord. Dat zegt genoeg.”

Postema, die één euro onder de balkenendenorm verdient, is naast zijn voltijdbaan bij de scholenkoepel ook nog fractievoorzitter voor de PvdA in de Eerste Kamer. Net als bij de Malediven-rel rond toenmalig leider Marleen Barth, hult de fractie zich weer in stilzwijgen over de misstand. De ’rode barones’ moest uiteindelijk onder grote druk van de landelijke partijtop het veld ruimen.

Nu lijkt de commotie over haar opvolger opnieuw voorbij te gaan aan de PvdA-senatoren. Eerste Kamerlid Wouter van Zandbrink: „Daar hebben we een woordvoerderslijn over afgesproken. En zo sta ik er ook in.” De aangewezen woordvoerder stelt dat er „helemaal geen discussie is”.

„In de fractie leeft niet het gevoel dat het invloed heeft op zijn rol als senator of fractievoorzitter. Misschien dat andere partijen dat leuk vinden”, aldus de zegsman. „Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de leerlingen, maar ook voor hem. De fractie heeft een kaart gestuurd om hem veel sterkte te wensen.” Of de gedupeerde leerlingen ook een kaart krijgen van de PvdA, is onbekend.