2238628
Binnenland

Extra alert op natuurbranden door droogte

UTRECHT - In een deel van het land zijn de autoriteiten extra alert op natuurbranden. In de provincies Gelderland, Zeeland en in delen van Noord-Holland en Brabant geldt de ’fase extra alert’, wat vroeger code oranje en rood was.

De autoriteiten hebben preventieve maatregelen getroffen vanwege de hogere risico’s op natuurbranden. Dagelijks vinden controles plaats door politie en boswachters. Vanaf vrijdag wordt boven de Veluwe gevlogen om eventuele beginnende brandjes tijdig te ontdekken. En in alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes voor hulpdiensten en zijn extra waterputten aangelegd.

Bij een zeer grote brand zal Defensie de brandweer te hulp schieten met blushelikopters.

Kraanwater

Door de droogte wordt ook meer kraanwater gebruikt, waardoor de waterdruk lager kan zijn en water een bruine kleur kan hebben. Waterbedrijven roepen op om bewust met water om te gaan. Het Noord-Hollandse waterbedrijf PWN vraagt klanten om de tuin de komende dagen niet met kraanwater te sproeien.

Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land, wordt door de droogte veel meer water verbruikt dan normaal. „Zelfs meer dan een miljard liter per dag en dat is een record.” Het bedrijf adviseert om vooral tijdens piekuren, tussen 6.00 uur en 9.00 uur ’s ochtends en tussen 18.00 uur en 22.00 uur ’s avonds, het waterverbruik te beperken.