Nieuws/Buitenland
2238800
Buitenland

Excuses BBC voor onderbetalen correspondente

Carrie Gracie.

Carrie Gracie.

LONDEN - De BBC betreurt het dat Carrie Gracie, de correspondente in China, minder betaald kreeg dan mannelijke collega’s op vergelijkbare posten. De Brits publieke zender heeft daarvoor zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd het principe van gelijke salariëring voor gelijk werk volledig te onderschrijven.

Carrie Gracie.

Carrie Gracie.

Gracie stapte in januari boos op nadat de overheid de BBC had gedwongen het loongebouw bekend te maken. Daaruit bleek onder meer dat twee derde van de grootverdieners op radio en tv man was en dat een aantal van hen aanzienlijk meer verdiende dan vrouwelijke coryfeeën van hetzelfde niveau.

De BBC gaf toe Gracie, die vloeiend Mandarijn spreekt en al dertig jaar bericht over China, te hebben voorgespiegeld dat ze evenveel zou krijgen als Jon Sopel, hun man voor Noord-Amerika. Later kwam uit dat hij jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 pond opstreek terwijl Gracie werd afgescheept met 135.000 pond.

Als goedmakertje heeft ze het achterstallige loon nu uitbetaald gekregen. Gracie doneert het bedrag aan een stichting die zich inzet voor gelijke behandeling van vrouwen. Zelf heeft ze momenteel een half jaar onbetaald verlof om te schrijven en lezingen te geven over China en gendergelijkheid.