Nieuws/Binnenland
2239028
Binnenland

Uitvaartbranche wil bio-crematie

Amsterdam - Wie weet komt er binnenkort, naast begraven of cremeren, een nieuwe vorm van ’lijkbezorging’. Resomeren is namelijk niet slecht voor het milieu en is nog veilig ook. Dat blijkt althans uit onderzoek van het TNO. Uitvaartondernemer Yarden wil nu dat de wet veranderd wordt om ’bio-cremeren’ mogelijk te maken.

Het is misschien een beetje een luguber verhaal: na het overlijden van een persoon is het mogelijk om een lichaam in een vloeistof te leggen. Onder verhoogde druk en temperatuur wordt het lichaam, zonder het te verbranden, opgelost. Wat overblijft is een steriele waterige vloeistof en schoon wit poeder. Zonder dna-resten. Het probleem: het is nog niet toegestaan. Nadat toenmalig minister Plasterk in 2017 had aangekondigd dat best veel mensen (één op de vijf) het zagen zitten, waren er nog zorgen over de veiligheid en milieueisen. Maar die zijn door het onderzoek nu weggenomen. Samengevat: „Uit het onderzoek komen geen significante redenen naar voren om resomeren niet toe te staan in Nederland”, aldus Mark Spruijt, onderzoeker van TNO.

En daar is Paul Koeslag, voorzitter van het bestuur van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen, blij mee. „De wet moet worden veranderd om andere vormen van lijkbezorging mogelijk te maken”, vindt Koeslag. „Dat komt de keuzevrijheid ten goede: nu is er alleen de keuze tussen cremeren en begraven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is kaders aan het stellen waaraan de methodes moeten voldoen om toegestaan te worden. Ik ben blij met de uitkomst van het onderzoek, omdat resomeren nu sneller aan die kaders zal voldoen.”