Nieuws
2239125
Nieuws

Formule Gabbers nu al uitgewerkt?

Roué Verveer ginnegapt er tijdens de show een paar keer quasi nonchalant over, maar zijn opmerkingen hebben wel degelijk een serieuze ondertoon. Met zijn ’Gabbers’ Jandino Asporaat, Guido Weijers, Philippe Geubels kreeg hij de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer de Ziggo Dome vol met twee comedyshows. Een indrukwekkende prestatie.

Met opvolgers Najib Amhali, Ali B en Martijn Koning stond hij vrijdagavond weliswaar voor een goed gevulde, maar zeker niet uitverkochte zaal.

Ook voor de tweede en tevens laatste Gabbers-show zaterdagavond zijn nog kaarten te krijgen. De eerder dit jaar aangekondigde extra voorstelling die op 28 juni gespeeld zou worden, werd zelfs om onduidelijke redenen afgelast. Boze tongen beweren dat er simpelweg te weinig kaartjes waren verkocht.

Vroege dood

Het door RTL Live Entertainment ontwikkelde concept om een aantal cabaretiers bij elkaar te vegen en hen een gezamenlijke grote entertainmentshow te laten maken, lijkt daarmee na het aanvankelijke megasucces al vrij snel een vroege dood te sterven.

Want ook kwalitatief wil het met deze versie van Gabbers niet echt lukken. Terwijl sfeermaker Ali B vlak voor aanvang het publiek weliswaar stevig opwarmt - dat kun je wel aan hem overlaten - zakt het door hem opgebouwde sfeertje snel in wanneer de mannen samen op de bühne verschijnen.

Geen chemie

Het lijkt wel alsof er geen enkele chemie is tussen de vier cabaretiers en dat wreekt zich in een aantal nogal geforceerd ogende, nergens echt grappige sketches over onder meer etnisch profileren en begrafenissen. Dat het eerste half uur dan ook nog eens wordt gevuld met een diashow met jeugdfoto’s en bijbehorende flauwe opmerkingen en een van tevoren opgenomen filmpje waarin Ali B zijn nieuwe maten test op loyaliteit helpt ook niet mee. Het oogt allemaal wel erg gemakzuchtig.

Amhali

Vervolgens krijgen de komieken ieder hun eigen stand up-blok. Amhali trapt af en zijn optreden is ronduit pijnlijk. Het ’genie uit Krommenie’ - de geuzennaam die hij ooit terecht kreeg toegewezen - woont inmiddels in Abcoude en lijkt met zijn verhuizing ook zijn komische talent te hebben ingeleverd. Zijn relaas over een vliegtuigtrip met zijn zoontje, zijn ervaringen als voetbalvader of de vissticks van de Aldi en de witte sportsokken die hij vroeger voor zijn verjaardag kreeg, het is gewoon niet grappig. Een tenenkrommende imitatie van Frank en Ronald de Boer is vervolgens een wel heel slechte afsluiter.

Dan komt de bij het grote publiek nog vrij onbekende Martijn Koning een stuk beter uit de verf met absurde wendingen en scherpe grappen (’In het kader van #metoo moet je iedere vrouw behandelen als je oma. Dus nooit langsgaan en dan cremeren’). Zijn verhaal over de kat van zijn ouders is zelfs hilarisch en krijgt de zaal plat.

Billen in strings

Roué Verveer wil het vooral gezellig houden met grapjes over de juiste billen in strings, Marokkanen die met hun boxershort aan douchen (hij pleit voor naaktdouchen in het kader van teambuilding) en de relatie met zijn vrouw.

Zijn collega Ali B presenteert zich vervolgens juist als de snoever van het stel, al roept hij voortdurend dat hij een heel normale jongen is gebleven die toevallig met zijn Bentley naar de Vomar rijdt. Het gaat hem redelijk af, maar in zijn soloprogramma’s komt hij toch echt beter tot z’n recht.

Rapbattle

Ook in de roast die volgt, is eigenlijk alleen Koning echt scherp en in een weliswaar best geinige rapbattle herhalen de mannen zichzelf vervolgens vooral eindeloos. Op een gegeven moment weet je het wel dat Amhali te dik is en teveel heeft gesnoven en dat Koning een spleet tussen zijn tanden heeft.

Misschien hadden de mannen, zoals Verveer opperde, eens naakt moeten gaan douchen samen voor de teambuilding, maar waarschijnlijk had zelfs dat deze grotendeels gemakzuchtige en ongeïnspireerde Gabbers niet meer kunnen redden.