Nieuws/Binnenland
2239199
Binnenland

Oudste veteraan (105) afwezig bij Veteranendag

André du Pon (105) kreeg in april een lintje.

André du Pon (105) kreeg in april een lintje.

Den Haag - De oudste veteraan van Nederland, de 105-jarige André du Pon kan zaterdag wegens ziekte niet in Den Haag aanwezig zijn bij Veteranendag. „Hij was fysiek helaas niet in staat om te komen”, aldus een woordvoerder tegen De Telegraaf. „De oudste vrouwelijke veteraan, Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk (100) is er vandaag wel bij.”

André du Pon (105) kreeg in april een lintje.

André du Pon (105) kreeg in april een lintje.

In Den Haag verzamelen zich ongeveer 4000 veteranen, die in de binnenstad zullen defileren voor koning Willem-Alexander tijdens de 14e Veteranendag. In het defilé rijden ook diverse historische en moderne militaire voertuigen mee.

Onlangs kreeg Du Pon het Mobilisatie Oorlogskruis voor zijn verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze onderscheiding wordt toegekend aan oud-militairen die minstens zes maanden in dienst zijn geweest tussen 6 april 1939 en 20 mei 1940.

Hij zou speciale gast zijn tijdens Veteranendag, met een bezoek aan de Ridderzaal, een ontmoeting met premier Rutte en zijn deelname aan het defilé voor de koning. Maar Du Pon werd kort voor Veteranendag ziek en moet verstek laten gaan op de dag waar hij zo naar had uitgekeken.