Nieuws/Binnenland
2239593
Binnenland

Duizenden bij snikhete Veteranendag

Den Haag - De veertiende Nationale Veteranendag is zaterdag van start gegaan in het zonovergoten Den Haag. Op het Malieveld is het zaterdag een grote reünie van militairen die dertig dagen of langer uitgezonden zijn geweest. Duizenden bezoekers zitten klaar voor het defilé, dat rond 13.00 zal beginnen.

Verslaggever Niels Rigter is in Den Haag en doet verslag via Twitter. Volg Veteranendag via zijn tweets onderaan dit bericht.

Zaterdagochtend hield premier Rutte een toespraak voor alle 111.000 veteranen in Nederland. „Jullie verdienen ons grootste respect en dankbaarheid.”

Vanmiddag neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk het defilé af van ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Minister-president Rutte bezoekt tot slot nog veteranen op het Malieveld.

Missies

De oudste aanwezigen vochten nog in Nederlands-Indië, maar ook jongere veteranen van de nog lopende VN-missie in Mali zullen er bij zijn.

Koning Willem-Alexander en premier Rutte wonen Veteranendag bij. Als speciale gast is de oudste vrouwelijke (100) veteraan van Nederland aanwezig. De 105-jarige André du Pon kan zaterdag wegens ziekte niet in Den Haag aanwezig zijn.

Verslaggever Niels Rigter doet verslag van Veteranendag: