Nieuws/Buitenland
2239748
Buitenland

Rebellen in gesprek over vrede Zuid-Syrië

Syrische soldaten.

Syrische soldaten.

AMMAN - De Syrische oppositie en Russische onderhandelaars zijn begonnen met vredesonderhandelingen over de zuidwestelijke regio in Syrië, waar afgelopen weken een hevig strijd is gevoerd. Volgens de rebellen is de inzet van de gesprekken om het gebied rond Daraa weer onder controle van de Syrische regering te brengen.

Syrische soldaten.

Syrische soldaten.

Een aantal afgevaardigden van de rebellen die zich in het gebied ophouden, heeft inmiddels gesproken met Russische vertegenwoordigers. Die hebben hun eisen kenbaar gemaakt, meldt een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger.

Volgens hem willen de Russen eenzelfde deal als eerder met opstandelingen in Oost-Ghouta is overeengekomen. Strijders mogen met hun familieleden het gebied verlaten, wie blijft moet de Syrische autoriteiten accepteren. De zegsman laat weten dat de rebellen dat hebben verworpen. Zij zien liever Russische militaire politie in het gebied dan regeringstroepen van president Bashar al-Assad.

Jordanië, dat aan het conflictgebied grenst, faciliteert de gesprekken tussen de Russen en de rebellen. Zaterdag volgt naar verwachting nog een ontmoeting. De Syrische staatstelevisie toonde ondertussen beelden van dorpen die de komst van het Syrische leger zouden verwelkomen. Zo was te zien dat de vlag van het regime in Damascus op gebouwen werd gehesen.

Vrijdag meldde een Jordaanse regeringsfunctionaris dat in het zuiden van Syrië overeenstemming is bereikt over een staakt-het-vuren. Maar naar verluidt hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw luchtaanvallen plaatsgevonden. Het regeringsleger is in het zuiden van Syrië een groot offensief begonnen en heeft verscheidene dorpen en steden heroverd op de opstandelingen.