Nieuws
2240222
Nieuws

'Het lijkt wel of mijn niks doen iedere zomer erger wordt'

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over niksen tijdens de vakantie. "Het lijkt wel of het iedere zomer erger wordt."

Mijn zomerliefde is niks doen. Dat is namelijk wat ik het allerliefste doe. Niks. Zodra we naar Spanje vertrekken, verheugt Richard zich op het fietsen. Ik ben meer van het nietsen.

Niksen

Nadat we samen buiten hebben ontbeten, pakt Richard de mountainbike en doet een rondje bergen. Wanneer hij dan terugkomt - helemaal rood en bezweet en gesloopt - zit ik vaak nog steeds buiten op dezelfde plek aan dezelfde tafel. "Heb jij helemaal niet bewogen?" vraagt hij dan verbaasd.

Lees ook: Vakantieliefde net zo snel gedoofd als barbecue met deksel erop

Nope. Ik kan heel hard werken, maar ik kan ook heel hard niks doen. Bij mij zit er eigenlijk niet veel tussenin. Ik hoor mensen weleens zeggen: "Al die rust op vakantie, al die stilte - daar kan ik niet goed tegen. Ik móet iets doen!" Nou, ik niet hoor. En het lijkt wel of het iedere zomer erger wordt. Of beter - het is maar net hoe je het bekijkt.

Pleisters

Toen Emma en Alec klein waren, viel er in de vakantie weinig te niksen. Iedere moeder van klein grut weet dat je naar je werk gaat om uit te rusten, en dat je na de zomervakantie de vlag uitsteekt als de scholen weer opengaan. Ik heb jaren geleden een column geschreven over dit fenomeen: Mama is op vakantie.

Kleine sample: ,,Jongens, hebben jullie je al ingesmeerd? Nee zeker. Waarom moet ik altijd degene zijn die daaraan denkt?", ,,Kijk uit, dat zand is heet! Ik zei toch: 'Dat zand is heet?'", ,,Hallo, we zijn er net, zullen we even wachten met een bakje friet?"

Lees ook: De vakantieliefde die nooit overging: Chantal en Alex

,,Van cola krijg je alleen maar meer dorst", ,,Effe dimmen achterin, we hebben het allemaal warm", "Jongens, niet rennen op die natte tegels rond het zwembad! Ja hoor, daar ligt ze. Hebben we nog pleisters? Hoe bedoel je, dit zijn jongenspleisters?" Enzovoorts.

Speedboot

Nadat je dit hele onderbouwtraject hebt gehad, volgt een minstens zo vermoeiende periode waarin je met pubers op vakantie moet. En we weten allemaal: die hebben een humeur dat net zo licht ontvlambaar is als de puisten op hun hoofd.

Maar ook dat waait weer voorbij, en vóór je het weet is de zomervakantie een oase van rust en stilte. En dan opeens blijkt dat ik uit mezelf nooit de aandrang voel om op zo’n banaan achter een speedboot te gaan hangen. En ik hoef - heel gek - ook niet naar het klimbos als het 40 graden is.

Watermeloen

Ik heb tegenwoordig genoeg aan een goed boek en een goeie watermeloen, en mijn meest geliefde zomerse soundtrack hoef ik ook niet te shazammen: doe mij maar het zagen van de krekels en het ruisen van de palmbladeren en ik zak helemaal in de zen. "Nee mam, je kakt helemaal in", zei mijn dochter Emma toen ze me belde en vroeg wat ik in Spanje allemaal had gedaan. (Antwoord: 'Niks'.)

Lees ook: Ingrid werd 2 keer weduwe

Er ligt genoeg werk op me te wachten; de eindspurt van mijn nieuwe roman komt eraan. Maar eerst druk ik nog even lekker op de pauzeknop. ,,Geniet ervan", zei mijn moeder, ,,want ooit krijg je kleinkinderen en dan begint het hele gedonder van voren af aan."

Alle columns van Daphne Deckers lees je op VROUW.nl.