2241266
Buitenland

Kiezers Mexico zoeken uitweg in stembusgang

Andrés Manuel López Obrador.

Andrés Manuel López Obrador.

MEXICO-STAD - Terwijl de voornaamste problemen in Mexico alleen maar groter lijken te worden, kunnen circa 89 miljoen stemgerechtigden zondag de president, het parlement en duizenden andere bestuurders kiezen.

Andrés Manuel López Obrador.

Andrés Manuel López Obrador.

De grote verliezers lijken de partijen te worden die sinds de ineenstorting van de zeventig jaar oude eenpartijstaat in 2000 het land hebben geregeerd. Dat zijn voornamelijk de oude, centrumlinkse Partij van Institutionele Revolutie (PRI) en de rechtse economisch liberale PAN (Nationale Actiepartij).

Favoriet is de linkse nationalistische presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador met zijn partij Morena en zijn partijencoalitie (’Samen maken We Geschiedenis’). Hij probeerde al eerder president te worden met zijn boodschap dat de gevestigde orde corrupt en incapabel is. Veel Mexicanen denken dat hij gelijk heeft, omdat in hun ogen de liberalisering en modernisering van de economie teleurstellend weinig heeft opgeleverd.

Straatarm

Nog steeds is circa 45 procent van de bevolking straatarm, zeker in het zuiden. En ondertussen lijkt de drugscriminaliteit volledig uit de hand te lopen, met tienduizenden gedode slachtoffers van crimineel geweld per jaar.

Volgens peilingen zoeken kiezers een uitweg in de inhoudelijk erg onvoorspelbare en populistische Obrador. Zo zouden José Antonio Meade (49) van de centrumlinkse PRI en Ricardo Anaya Cortés van de centrumrechtse conservatieve PAN verliezers worden. De stembureaus gaan in het grootste deel van het land om 15.00 uur onze tijd open en sluiten om 01.00 uur op maandag (bij ons).