Nieuws/Binnenland
2241518
Binnenland

Nederland verdeeld over opwarming aarde

Sproeien wordt door de droogte momenteel sterk afgeraden.

Sproeien wordt door de droogte momenteel sterk afgeraden.

AMSTERDAM - Van de Nederlanders maakt 62 procent zich zorgen over de opwarming van de aarde. Kiezers van D66 en GroenLinks maken zich vrijwel allemaal zorgen; bij kiezers van PVV en FvD is dat zo’n 40 procent. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Sproeien wordt door de droogte momenteel sterk afgeraden.

Sproeien wordt door de droogte momenteel sterk afgeraden.

In 2015 maakte 56 procent van de Nederlanders zich zorgen over de opwarming van de aarde. De grote verschillen tussen de partijen waren toen ook al aanwezig.

Klimaatwet

Ook de Klimaatwet waarover zeven partijen afgelopen week overeenstemming bereikten, werd voorgelegd. Zeven op de tien kiezers van de rechtse partijen PVV, FvD en 50 PLUS denken dat het effect van deze wet op het klimaat nihil zal zijn. GroenLinks en D66 zijn daarover een stuk optimistischer. In totaal beoordeelt slechts 22 procent de Klimaatwet negatief.

Migratie

De Hond legde zijn panel tevens stellingen voor naar aanleiding van het akkoord over migratie dat vrijdag werd bereikt op een EU-top in Brussel. Duidelijk werd dat grote verdeeldheid bestaat over het aantal asielzoekers dat ons land zou moeten opnemen.

De achterban van de PVV is in meerderheid (74 procent) voor nul asielzoekers, kiezers van GroenLinks zijn het ruimhartigst: van hen vindt 54 procent dat zoveel asielzoekers moeten worden toegelaten ’als nodig is’.

Van de GroenLinks-achterban vindt 63 procent de toename van mensen met een buitenlandse afkomst een verrijking voor Nederland, gevolgd door 59 procent van de PvdA-kiezers. Bij de PVV vindt niemand dat, gevolgd door 50PLUS (2 procent) en FvD (3 procent).

Wel vinden alle partijen dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het leren van de Nederlandse taal.