Nieuws/Binnenland
2241674
Binnenland

’Bel direct 112 bij vermoeden natuurbrand’

Archiefbeeld natuurbrand.

Archiefbeeld natuurbrand.

Wie deze dagen door de natuur loopt en het vermoeden heeft op een natuurbrand te zijn gestuit, doet er goed aan om gelijk 112 te bellen. De brandweer is namelijk in opperste staat van paraatheid, en rukt liever ’een keer te veel dan een keer te weinig uit’.

Archiefbeeld natuurbrand.

Archiefbeeld natuurbrand.

Dat vertelt Marjo Peters van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. „Het zijn de perfecte omstandigheden voor het ontstaan van een flinke natuurbrand”, legt ze uit. „Het is gortdroog, de temperatuur is hoog en er staat een best harde wind. Als het eenmaal fikt, legt ze uit, fikt het ook hard”, zegt ze. „Daarom staat de brandweer in bijna heel Nederland paraat om meteen groot uit te rukken als er een melding binnen komt.”

In het grootste deel van Nederland is ’fase 2’ in werking: de hoogste alarmfase als het aankomt op natuurbranden. „Daar liggen protocollen voor klaar”, vertelt Simone Prinsen van Natuurmonumenten. „De natuurbeheerders hebben daar ook een rol in: wij zorgen dat de natuurgebieden goed toegankelijk zijn voor de hulpdiensten, en houden zo veel mogelijk zelf toezicht.” Maar voor natuurgenieters zelf is ook een rol weggelegd, legt Prinsen uit: „Let goed op de signalen voor een eventuele brand, en schakel gelijk de brandweer in.” Op natuurbrandrisico.nl is een actueel kaartje te zien waar, per regio, het actuele risico op wordt bijgewerkt.

Peters verheldert: „Uit voorzorg gaat, bij een melding, veel materieel ter plaatse. In deze omstandigheden breidt een brand razendsnel uit.” Wat mensen zelf kunnen doen? Naast gelijk 112 bellen, is het ’veel gezond verstand’. „Gooi natuurlijk geen brandende sigaretten op de grond.” Dat beaamt Simone Prinsen: „Maar dat lijkt me sowieso logisch.” Erg belangrijk, volgens de woordvoerder van Natuurmonumenten: „Geniet vooral van de mooie natuur en het goede weer.”

Natuurbranden

In Alphen heeft een natuurbrand een hectare bos in de as gelegd. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde. Door middel van een drone, kon men zien of het vuur overal uit was.

.

Natuurbrand in Alphen in Noord-Brabant

Natuurbrand in Alphen in Noord-Brabant

Door de veenbodem kostte het blussen van een brand in Reusel erg veel moeite. Vanwege de droogte in het land is het risico op natuurbranden verhoogd.