Nieuws/Binnenland
2241830
Binnenland

Spanning Marokko en Nederland loopt op

Archiefbeeld ambassadeur Desirée Bonis (2013).

Archiefbeeld ambassadeur Desirée Bonis (2013).

Den Haag - De spanning tussen Nederland en Marokko is opgelopen nu Marokko de Nederlandse ambassadeur, Desirée Bonis, in Rabat op het matje wordt geroepen wegens ’inmenging’ in de Marokkaanse rechtsgang. Een uitspraak van minister Blok heeft een gevoelige snaar geraakt die nog steeds klinkt.

Archiefbeeld ambassadeur Desirée Bonis (2013).

Archiefbeeld ambassadeur Desirée Bonis (2013).

De woede komt na een uitspraak van minister Blok (Buitenlandse Zaken), vorige week, over de gevangenisstraffen die zijn opgelegd aan de demonstranten in het Rifgebied die protesteerden tegen corruptie en werkloosheid.

De VVD-bewindsman zei dat hem de straffen aan de hoge kant leken, maar dat hij zich er pas echt over kon uitlaten als hij de onderbouwing van de vonnissen had gezien. Meerdere partijen in de Kamer vinden de straffen voor de protestleiders, tot wel twintig jaar cel, ongehoord hoog.

Blok waarschuwde Marokkaans-Nederlandse activisten heel goed op te letten als ze naar de Rif-regio gaan. De Kamer vond dat Blok zich wel erg op de vlakte hield over hoe Marokko met het democratisch recht op demonstratie omgaat.

Rabat denkt daar anders over, en riep afgelopen zaterdag de Nederlandse ambassadeur, Desirée Bonis, op het matje. Bonis was in het vorige kabinet Kamerlid voor de PvdA, waar ze mislukte als buitenlandwoordvoerder.

Haat-liefde

Buitenlandse Zaken bevestigt dat de ambassadeur is ontboden, maar wil de kwestie niet groter maken dan ze is. Bonis is ’op ambtelijk niveau’, dus niet bij de minister, gevraagd toe te lichten wat er in de Tweede Kamer was gewisseld. „Zij heeft daarbij de standpunten van de Nederlandse regering herhaald.”

Intussen hebben Nederland en Marokko de laatste tijd nogal wat met elkaar te stellen. De landen werken samen op het gebied van terreurbestrijding, maar op andere punten zijn de verhoudingen slecht.

Zo ligt Marokko dwars bij het terugnemen van onderdanen die Nederland wil uitzetten. Over uitlevering van verdachten verloopt de samenwerking verre van vlekkeloos - daar kan Blok als voormalig minister van Veiligheid en Justitie over meepraten. De minister bracht in april nog een bezoek aan het land.