Nieuws/Binnenland
2241940
Binnenland

Hitteplan nog in de koelkast

Zonaanbidders op het strand.

Zonaanbidders op het strand.

Amsterdam - Het is behoorlijk warm, maar het welbekende ‘Hitteplan’ komt er voorlopig nog niet. Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Volkgsgezondheid en Milieu (RIVM). Reden: het is nog niet heet genoeg.

Zonaanbidders op het strand.

Zonaanbidders op het strand.

,,Overdag is het nog niet dertig graden of warmer”, legt een RIVM-woordvoerder uit. ,,En ook koelt het ’s nachts nog best redelijk af.” Samen met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt er door het RIVM ‘continu gekeken naar de temperatuur en de verwachting’. ,,En de verwachting is op dit moment nog niet zo dat het nodig is om het hitteplan in te stellen.” Die verwachtingen kunnen door het Nederlandse klimaat altijd nog veranderen, maar op dit moment is er nog geen reden om dat aan te nemen.

Bij een door het KNMI verwachte hoge temperatuur voor vier dagen of meer, zet het RIVM het Nationale Hitteplan in werking. Er wordt dan extra geadviseerd om goed op de zwakkere groepen in de samenleving te letten en het RIVM ondersteunt de GGD met het beantwoorden van vragen. Ook is dan de ‘toolkit Hitte’ beschikbaar en ‘faciliteert het RIVM bij het faciliteren van een GGD-richtlijn Medische Milieukunde Zomerse Omstandigheden’. Met het uitblijven van het Hitteplan kunnen we dus concluderen dat het wel meevalt en het gewoon lekker zomers warm is buiten.