Nieuws/Buitenland
2242794
Buitenland

Trump: Europa is net zo erg als China

WASHINGTON - Het handelsbeleid van de Europese Unie is „wellicht even erg als dat van China.” Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondag verklaard in een interview met nieuwszender Fox News.

Trump verdedigde tijdens het interview zijn beslissing om de Amerikaanse handelspartners importheffingen op staal en aluminium te laten betalen. Hij maakte duidelijk waarom ook de EU sinds 1 juni die tarieven moet betalen, hoewel de Europese landen aanvankelijk nog uitstel hadden gekregen.

„De Europese Unie is wellicht even erg als China, alleen is ze kleiner”, zo zei Trump. „Het is vreselijk wat ze ons aandoen. Zij sturen hun Mercedes hierheen, maar wij kunnen onze auto’s niet naar hen sturen. Ze willen ook onze landbouwproducten niet kopen, want ze beschermen hun boeren.”

„De Europeanen hadden vorig jaar een handelsoverschot van 151 miljard dollar”, vervolgde de president. „En bovendien betalen we een fortuin aan de NAVO om hen te beschermen.”

„We houden allemaal erg veel van de Europese landen”, klinkt het nog. „Maar ze behandelen ons erg slecht. Ze zijn zeer onrechtvaardig met ons omgegaan.”