Nieuws/Binnenland
2243313
Binnenland

’Deal’ cao streekvervoer

Stakingen streekvervoer gaan niet door

AMSTERDAM - De staking in het streekvervoer is opgeschort, omdat vakbond FNV zondagavond toch nog een onderhandelingsresultaat heeft bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao voor 12.000 buschauffeurs en treinmachinisten.

Zowel FNV, CNV als de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer bevestigen dat de stakingen van de baan zijn.

FNV legt het resultaat voor aan haar leden. De cao heeft een looptijd van 2,5 jaar. De loonsverhoging is gemiddeld 3 procent per jaar, in totaal 7,5 procent en 650 euro eenmalig. Extra pauzes en vermindering van werkdruk zijn ook overeengekomen in het akkoord.

Pauzes

Werkgevers gaan volgens een FNV-woordvoerder samen met de bonden de politiek aanspreken. „We gaan ons hard maken voor een meer sociale aanbesteding om de arbeidsvoorwaarden beter te beschermen.”

Ook de CNV is blij. „Het is een duidelijke en controleerbare verbetering in de pauzes van chauffeurs, daar zijn we zeer tevreden over”, zegt Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Geld

De werkgeversvereniging is „bijzonder verheugd” met het resultaat, aldus Fred Kagie. „Vanaf dit punt gaan we verder werken aan het herstellen van de verhoudingen.”

Het cao-conflict heeft volgens de bonden eens te meer duidelijk gemaakt hoezeer de marktwerking in het openbaar vervoer is doorgeslagen. „Dit gaat ten kosten van bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook van reizigers. Bij aanbestedingen draait het vooral om geld. Alle lucht en ruimte wordt uit de roosters geperst, tijd voor een normale pauze is er vaak niet meer. De marktwerking heeft gefaald en is echt aan herziening toe.”