Nieuws/Buitenland
2243368
Buitenland

Eerst overleg met CDU afwachten

’Seehofer biedt ontslag aan na bonje met Merkel over migratie’

BERLIJN - De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer kondigde zondag aan zijn ontslag aan te willen aanbieden. Ook zou hij willen terugtreden als partijvoorzitter van de CSU. Echter zal CSU eerst overleggen met coalitiepartner CDU over de asielproblematiek. Dit zei Seehofer in de nacht van zondag op maandag na een urenlang crisisberaad van zijn partij.

De partij voert al sinds zondagmiddag crisisberaad over de asielproblematiek. Seehofer vindt het Europese asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot niet acceptabel. Hij wil dat asielzoekers die elders in Europa zijn geregistreerd en naar Duitsland komen bij de grens kunnen worden teruggestuurd, desnoods zonder overeenstemming hierover met Europese partners.

„Ik kan dat als minister van Binnenlandse Zaken niet verantwoorden”, zei Seehofer volgens de Duitse krant Bild op de vergadering, refererend aan het akkoord. Door op te stappen zou volgens hem de coalitieregering kunnen voortbestaan.

’Tussenstap’

Uiteindelijk werd tot deze „tussenstap” besloten „in de hoop dat we het eens worden”, zei Seehofer na afloop van het urenlang crisisberaad tegen journalisten.

Seehofer is minder dan honderd dagen minister in de brede coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel. Sinds 2008 is hij voorzitter van de CSU.