Nieuws/Binnenland
2243645
Binnenland

Koning onthult naam megapier Curaçao

WILLEMSTAD - Koning Willem-Alexander heeft zondag op Curaçao de naam Tula-pier onthuld voor de nieuwe aanlegplek voor enorme cruiseschepen. Het gaat om een eerbetoon aan de slavenleider die in 1795 een opstand met de dood moest bekopen.

De Curaçaose minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) noemde het zondag ’historisch’ dat de Koning 155 jaar na het afschaffen van de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk Rigaud Tula op deze manier eert. Ook koningin Máxima was bij de plechtigheid aanwezig.

Tula werkte jarenlang als slaaf op de plantage Knip voor hij met tientallen anderen in opstand kwam en vrijheid eiste. De opstand werd echter de kop ingedrukt en Tula na martelingen geëxecuteerd. Hij werd levend geradbraakt. Sinds 2010 geldt de slavenleider als nationale held op het eiland.

Hoop op groei bezoekers

Met de Tula-pier hoopt Curaçao te kunnen groeien naar één miljoen bezoekende cruise-passagiers per jaar. Dat zou een enorme impuls voor de economie betekenen. In 2017 kwamen er 630.000 aan wal. „Maar dit jaar groeien we al naar de zevenhonderdduizend”, aldus minister Martina.

Het Nederlandse Koningspaar is ook vandaag op Curaçao om de viering van de Dag van de Vlag mee te vieren. Er vindt vanmorgen een vlagceremonie plaats op het Brionplein in Willemstad, in aanwezigheid van de Curaçaose regering en de statenleden van het Caribische eiland. Daarna reizen de vorst en vorstin onder meer nog naar het dorpje Barber.

Ondanks regen een stralende dag

Hoewel het geen zonovergoten dag was, straalde Curaçao zondag wel. Het koningspaar genoot duidelijk van het bliksembezoek aan Willemstad.